Русенските ученици са наясно кой в класовете употребява или продава наркотици

0

Остава отворен въпросът защо въпреки това не се вземат адекватни мерки това да се прекрати

Доброволци от Младежкия парламент към Общинския младежки дом в Русе, заедно с представители на Българския червени кръст, Превантивно информационния център по наркотични вещества към Община Русе и Ротаракт клуб Русе разпределиха районите в Русенско, където до края на седмицата ще разпространят 1000 плаката, привличащи вниманието на гражданите по наболелия проблем с разпространението на наркотични вещества сред подрастващите. Дейността е част от инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” и тя бе подкрепена от областния управител Анатоли Станев. След сканиране на QR-кода от плаката всеки може да влезе във Facebook страница на инициативата и да се запознае с публикуваните в нея материали, обясниха от Областна администрация - Русе.

В срещата участваха експерти на Областната администрация, началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева, директорът на Общинския младежки дом Красимира Николаева, журналистът Румен Николаев, а също и представители на Университетска болница „Медика-Русе“. Те заедно с доброволците обсъдиха и коментираха следващи стъпки в рамките на инициативата, които да покажат на обществото сериозността на проблема с разпространението и употреба на наркотици. В дискусията бе отново потвърдено, че почти всички ученици са наясно кой в класовете употребява и/или разпространява дрога. Остава обаче отворен въпросът защо въпреки това не се вземат адекватни мерки това да се прекрати.

Сред направените предложения бе в началото на лятото да се проведе хепанинг или фестивал, който да се ангажира с темата. Лансирана бе и идеята да се правят срещи на живо с хора, пострадали от употребата на дрога, а също и да се представят клипове и филми, разкриващи последствията от наркотиците. Обмисля се и насърчаване в някои от часовете в училище да влизат блогъри или известни русенци, които да говорят за сериозността на проблема пред подрастващите. „Училището и родителите обаче остават основните лица, които трябва да следят и говорят за вредата от растящата сред тийнейджърите пандемия и последствията от нея“, коментираха участниците в срещата. Те за пореден път се обединиха около целта възможно повече русенци да разберат сериозността от последствията от употребата на наркотици, особено на амфетамини и метамфетамини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Хаахах
    България стана държава на спасителите, само дето няма кой да я спаси от простотията и падението.
  • 6
    3
    Информиран
    Много спасители станахте, Спаси София, спасение с Кики и Кокорчо, вече и Спаси Русе, та да стигнем до спасители на децата от наркотици. А ако справянето с този проблем става със сладкодумни срещи, разпространение на шарени плакати и шумни хепанинги, досега да е решен този проблем. За съжаление и в страни с много по-смислени инициативи и правителствени политики, стратегии и програми употребата и злоупотребата на наркотици не преодоляна, а и няма да бъде преодоляна, защото е невъзможно по ред причини. Именно това трябва да се дискутира и да се предлагат реални за реализация политики и решения. А като гледаме част от усмихнатите участници на снимките, ме се знае колко сериозен е дебатът. Това е просто шумене на едни хора и служби без никакъв резултат. Ей така да си поговорим.
  • 15
    2
    hahaha
    Много хора са наясно кой купува и продава наркотици в Русе, само милиционерите нито са чували, нито са виждали такова нещо....
  • 13
    1
    Първоаприлска
    В Русе няма наркотици и разпространение на такива, камо ли пък по училищата. Полицията си върши работата и до Малката Виена няма шанс да припари и един грам вредно вещество. Ми да!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари