Русенските ученици с повишени резултати

0
Секторната комисия по образование отчете повишаване на резултатите на русенските ученици
Секторната комисия по образование отчете повишаване на резултатите на русенските ученици

Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда проведе днес редовното си заседание, водено от заместник-областният управител Станимир Станчев. Информацията съобщава пресцентърът на Областна администрация - Русе.

Основни теми на заседанието са били резултатите от Националното външно оценяване (НВО), Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) в област Русе за учебната 2014 – 2015 г. и Държавния план - прием по професии и специалности за учебната 2015 – 2016 г., които са били представени от Димитър Райнов – началник на Регионален инспекторат по образование Русе. Било е отчетено, че като цяло се запазва тенденцията учениците от областта да показват по-високи резултати от средните за страната при НВО в четвърти клас, а след седми клас те са съизмерими със средните за страната. Увеличава се броят на учениците, явяващи се на допълнителния модул по Български език и литература (БЕЛ). За последната година МГ „Баба Тонка“ и АГ „Гео Милев“ са сред училищата с най-високи резултати по ІІ ДЗИ в страната.

Д-р Анастасия Новикова – ръководител на отдел „Наука“ и Нина Александрова – ръководител на отдел „Гражданско образование“ в МД „Елиас Канети“ са представили проект Language Against Dropout (LAD): обучение по български като втори език за деца в предучилищна възраст и първи клас, по който Дружеството е бенефициент и водеща организация. Основната цел на проекта и да се създаде научно обоснована, фундаментална концепция за обучение по български език като втори език за предучилищна възраст и първи клас. Концепцията ще позволи децата да получат оптимална езикова подготовка по български език за успешен старт в училище.

На заседанието са били обсъдени и други въпроси, свързани с образователната система в област Русе и с дейността на Комисията.

Било е прието решение Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда да учреди ежегодни награди, които да се връчват на училищата, постигнали високи резултати на НВО и ДЗИ по съответните предмети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари