Русенски зърнопроизводител: Трябва да изкарам 700 кг от декар пшеница, за да си покрия разхода

13
В момента разходът е около 250 лева на декар без жътвата, обясни Милен Коев
В момента разходът е около 250 лева на декар без жътвата, обясни Милен Коев Видео: NOVA

В момента разходът е около 250 лева на декар без жътвата, обясни Милен Коев

Седмица преди старта на жътвената кампания на пшеницата очакванията на зърнопроизводителите за новата реколта са оптимистични. Заради вноса на жито от Украйна до преди месец, рекорден остатък от българска продукция залежава по складовете. Ще има ли добра реколта, на какви цени ще се търгува и ще се отрази ли това на цената на хляба?

Милен Коев отглежда 6 хиляди декара зърнени култури в района на русенското село Тръстеник. И въпреки, че до дни ще трябва да ожъне пшеницата, не смее да направи прогноза за реколтата.

Нямам очаквания, защото, когато пшеницата беше във фаза вретенене, времето беше много студено - в края на март и началото на април. Още не сме сигурни дали ще има последствия заради минусовите температури”, обясни зърнопроизводителят Милен Коев, предава NOVA. Все пак очаква по-богата реколта, освен, ако отново не завалят проливни дъждове.

Договарянето за продажба зърно от новата реколта все още не е започнало, тъй като цените и на световни борси били ниски. Очакванията на производителите са да има повишение на изкупната цена на пшеницата, за да излязат на печалба.

В момента разходът е около 250 лв. на декар, като не включвам жътвата. Цената е 37 стотинки, което означава, че трябва да изкарам 700 кг от декар, за да си покрия разхода”, обясни Коев.

И докато ниската цена на пшеницата тревожи зърнопроизводителите, то за потребителите това би трябвало да доведе до понижаване цената на хляба.

Очакваните добиви на пшеница, плюс остатъчните количества от миналата година, не били повече от достатъчни за местното потребление, затова трябвало да се търсят нови пазари за износ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    30
    До Земе Делецът
    Ко ти писах бе Ахмак? Че днес ще вали 😂. Па чети малко по-умните от тебе ко пишат. Сега да не плачеш че зърното ти е мухлясало? То да е Уй, да ти го набия, ама то Акъл бе. Няма как. Айде слизай от комбайната, отиде у ряката реколтата ти.
  • 9
    29
    Простак
    Дебелия циганин ще се включи ли, да се оплаква? Всички знаем кой е
  • 9
    28
    Семепроизводител
    А колко се скъпият да плащат тез семезасеятеители и субсидополучатели за НОВИ ГМО семена, представа си нямате. Ама щял да си купува НОВА х5-ца. Глей как му работи остатъчната мозъчна клетка само. Ко шъ си купи мисли, а не какво ще произведе и спечели....... ако успее да продаде.
  • 10
    27
    Гукхх
    Човешката алчност край няма.....
  • 9
    26
    Смърт на зърнопроизводителите...
    За да спре шашмата с българско зърно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари