Русенски ученици се запознаха с новите технологии в корабоплаването

0
Учениците бяха посрещнати на борда на хидрографния кораб от капитан Венцислав Минков
Учениците бяха посрещнати на борда на хидрографния кораб от капитан Венцислав Минков Снимка: РУО - Русе

Учениците бяха посрещнати на борда на хидрографния кораб от капитан Венцислав Минков

Центърът за речни информационни услуги – Русе отвори врати за възпитаници от VІІІ и ІХ клас на Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване-Русе на 20 юни 2023 г.

В рамките на информационния ден, посветен на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г., учениците успяха да се потопят в работната атмосфера на експертите от СПД „Ръководство на корабния трафик – р. Дунав“ към ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ). Учениците от ПГРКК - Русе научиха от инж. Валентин Христов как функционира Речната информационна система (РИС) БУЛРИС и наблюдаваха отблизо как се осъществява радиовръзка с преминаващите по река Дунав плавателни съдове.

РИС център – Русе, опериран от ДП „Пристанищна инфраструктура“, предоставя пълна картина на навигационната ситуация в българския участък на река Дунав, с което помага за безопасната работа на корабоводителите и улеснява контрола от страна на отговорните институции. Живописната сграда на РИС центъра е лице на пощенска картичка на ЕС като признание за успешно реализиран европейски проект.

Информационният ден, посветен на успешно изпълнени инфраструктурни и транспортни проекти, финансирани с европейски средства, продължи с посещение на кораба „Дунав 1“ на ИА „Поддържане и проучване на река Дунав“.

Божидар Янков разказа за проектите, изпълнявани от ИА „Поддържане и проучване на река Дунав“ по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“ г. Учениците от гимназията бяха посрещнати на борда на хидрографния кораб от капитан Венцислав Минков, който също е възпитаник на ПГРКК - Русе. Той им разказа за техническите параметри на кораба и как той и колегите му хидрографи извършват измервания и мониторинг на речното дъно.

Момичетата и момчетата научиха повече за работата с ехолота и LiDAR-а, с които е оборудван кораба. Представено беше и кратко видео, онагледяващо сканиране на речното дъно и визуализация на открити потънали плавателни съдове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    На муенчо от кораба
    От коноп са му корабите, ама какви либийски ханъми има на борда, ум да ти зайде. Една свирка да ти напраят и си направо в Рая. Вагилена има още много да се учи на арабска свирка. Като я помня колко суха беше, направо ми протри инструмента. Е все пак работех в задния двор, да уточня.
  • 4
    1
    Менчо пилков
    А менчо строи корабите още с конопени въжета и слама
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари