Русенски студенти решават технологични проблеми на български фирми

0
От уменията и изобретателността на русенските студенти от клуба по роботика интерес проявява шуменска фирма
От уменията и изобретателността на русенските студенти от клуба по роботика интерес проявява шуменска фирма Видео: БНТ Русе

Студенти от клуба по роботика в Русенския университет решават реални технологични проблеми на български фирми.

Наскоро шуменско предприятие е дало задача на младежите, които разработват роботи. По този начин бизнесът се опитва да се справи с дефицита на инженерни кадри у нас, съобщава БНТ Русе.

От уменията и изобретателността на русенските студенти от клуба по роботика интерес проявява шуменска фирма. След като са се запознали на място с производството, те са получили конкретни предложения.

Теодор Донев - председател на клуб “Роботика” в Русенския университет
“Предложиха на четвъртокурсници да започнем работа в самата фирма, където възнаграждението е доста добро за България, ...за магистратура също ни предложиха, но първо биха искали да видят какви познания имаме-така да ни насочат към специалностите."

В клуба по роботика са успели още да сглобят сами собствен 3D принтер, като за целта използвали стари платки от компютри, събрани в Русенския университет.

инж. Чавдар Костадинов - ръководител на клуб “Роботика” в Русенския университет
“Ние подготвяме инженери, дори във фирмата срещнахме наши възпитаници и тия инженери се оказа, че са добре приети, студентите, завършили Русенския университет. Имаме договорка с единия от собствениците на завода да решим задача, свързана с производството на фирмата и по-точно с пакетирането на изделията."

Клубът по роботика съществува от 4 години и вече е натрупал знания и е създал кадри, които са най-добрите в своята област. Студентите са изобретили още система за почистване на труднодостъпни площи, която има реално приложение в действителността. Тя представлява специално разработен дрон, който има устройство, подобно на ръка за захващане. Предвижда се системата да работи в началото с помощта на човек, който ще търси замърсени терени. На по-късен етап тя ще действа самостоятелно - роботът-майка ще снима замърсеното място, а дронът ще го почиства.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари