Русенски студент донесе златен медал на Оксфорд от Международната олимпиада по програмиране

1
Виктор Кожухаров е възпитаник на МГ Русе, а Радостин Чонев - на МГ Варна
Виктор Кожухаров е възпитаник на МГ Русе, а Радостин Чонев - на МГ Варна

Виктор Кожухаров е възпитаник на МГ Русе, а Радостин Чонев - на МГ Варна

Българските студенти в Оксфордския университет Виктор Кожухаров и Радостин Чонев, заедно със своя съотборник Харис Лънг от Хонконг, спечелиха исторически златен медал на престижната Международна олимпиада по програмиране за колежани (ICPC), чието 46-то издание се проведе от 14 до 19 април в Луксор, Египет.

Това са първите златни медали, завоювани някога от българи в ежегодното състезание за студенти, известно още като “олимпийските игри” в областта на програмирането.

За Оксфорд постижението е най-високото за всички времена от началото на олимпиадата през 1970 година. Това е и историческия първи златен медал на английски университет в състезание по програмиране за студенти.

Международна олимпиада по информатика (ICPC) е най-старото, най-голямото и най-престижното състезание в света, което привлича най-добрите студенти, изучаващи компютърни науки. Те преминават през оспорвани регионални квалификации, за да достигнат до световния финал, където отбори от по трима студенти се състезават в решаването на 11 сложни алгоритмични задачи в рамките на 5 часа. Състезателите работят заедно на един компютър. Отборите, които решат най-много задачи с най-малко опити и в най-кратко време, се обявяват за победители. Медали получават само първите 12 отбора, като 4 от тях са златни, 4 сребърни и 4 бронзови.

През изминалата година, на регионалните състезания са участвали над 40 000 колежани от 111 страни и 3450 университета от целия свят. За финала в Египет се квалифицираха 124 отбора от шест континента.

Златният медал, завоюван от Виктор, Радостин и Харис от Оксфордския университет, нареди отбора на изключителното първо място в Европа за 2023 г. Успехът доказа отново водещата позиция на учебното заведение сред европейските университети в областта на компютърните науки, както и добрата основа на обучението по състезателно програмиране в нашата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Подвеждащо заглавие
    Не РУСЕНСКИ, А ОКСФОРДСКИ студент от Русе. Другото е нелепо - представя ли си някой студент от РУ до постави подобен рекорд?! NEVER!!! И не трийте поста, втори път го пиша...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари