Русенската опера спешно се нуждае от ремонт

0
Общественият съвет за култура призова държавните институции да подпомогнат ремонта на русенската опера
Общественият съвет за култура призова държавните институции да подпомогнат ремонта на русенската опера

Общественият съвет за култура призова държавните институции да подпомогнат ремонта на русенската опера

Официално писмо с призив към държавните институции да подпомогнат с финансиране ремонта на Държавна операРусе подписаха днес членовете на Обществения съвет за култура, съобщиха от общината. Заседанието на съвета беше свикано от зам.-кмета на Община Русе Енчо Енчев. На срещата присъстваха още кметът Пенчо Милков и директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Катя Петрова.

За да бъде възстановена сградата на Русенската държавна опера, тя се нуждае от обстойно обследване, изготвяне на идеен и технически проект за цялостен ремонт, се казва в официалното изявление на членовете на Обществения съвет. Проектът предвижда укрепване на основите, изграждане на нов покрив в оригиналния му вид, цялостна реконструкция на сградата, в това число фоайета, гримьорни, складове, санитарни помещения, административна част, сцена и сценични пространства, включително сценична механизация, озвучаване и художествено осветление.

Русенските творци заслужават да имат своя възстановен храм на музиката, в който да творят и посрещат почитаемата публика, като тази сграда е емблема на града и символ на музикалната ни култура, дух и традиции, се казва още в писмото, адресирано до президента на Република България, председателя на Народното събрание, министъра на културата и председателя на комисията по култура и медии в Народното събрание.

Към настоящия момент е изготвен проект за изграждане на нов покрив над сценичния тракт и се очаква финансиране от МК за реализацията му. Средствата за проекта в размер на 300 хил. лв. са договорени след среща на заместник-кмета Енчо Енчев с министъра на културата и екипа му. Предвижда се и залагане на финансови средства към бюджета за 2022 г. за реализация на цялостния ремонт.

На срещата беше повдигнат и въпросът за ремонта на Художествената галерия, за който, по думите на кмета Пенчо Милков, продължават да се търсят средства по национални и международни програми.

В края на заседанието беше обсъден и културният календар за следващата година, в който до този момент са отбелязани над 85 предстоящи събития, допълниха от пресцентъра на общината. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В живота си човек най-много се радва на първо дете, втора жена и третата ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари