Русенската култура осиротя без маестро Георги Делиганев

2
Приживе наричаха Георги Делиганев  майстор на човешкия глас
Приживе наричаха Георги Делиганев майстор на човешкия глас Снимка: Община Русе, архив

Русенската опера съобщи днес, че е починал Георги Делиганев, майсторът на човешкия глас

Ето какво написаха неговите колеги: 

"С огромно прискърбие Ви съобщаваме, че завинаги ни напусна Георги Делиганев. Сътрудничеството му с Държавна опера - Русе има дългогодишна история. Изключително ефективна е неговата работа като вокален педагог и консултант, художествен ръководител и директор. Почетен гражданин на градовете Русе, Габрово и Свищов, завинаги ще остане в сърцата на всички, който са имали честа да се докоснат до него.

Държавна опера – Русе изказва съболезнования на близките и семейството на Георги Делиганев, като посвещава премиерата на операта „Мефистофел” на него!"

Работата на Георги Делиганев с Русенската опера винаги е вървяла паралелно с изключително плодотворната му дейност в Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ в Русе и с най-реномирания български хор – хор „Родина“ – Русе. В този елитен хоров състав той работи 26 години съвместно с големия български диригент проф. Васил Арнаудов – от 1965 година до смъртта му през 1991 година.
Сътрудничеството на Георги Делиганев с Русенската опера има дългогодишна история.
През определени периоди той е работил като вокален педагог, като вокален консултант, като консултант по художествените въпроси, като заместник-директор и като директор на русенския оперен театър. Години наред той ръководи Вокално студио, където обучава младите солисти и спомага за цялостното повишаване на тяхната квалификация. Дълги години той оказва решаващо съдействие на ръководствата на института по отношение на вокалната реализация на редица постановки. Специално трябва да се подчертае целенасочената му работа по издирването, привличането и подготовката на местни кадри за нуждите на Русенската опера. Резултатът е респектиращ – години наред между 10 и 20 негови възпитаници пеят на сцената на Русенската опера, независимо от неизбежните промени в състава.

Той е първият български вокален педагог, който се заема целенасочено и задълбочено с проблемите на масовото вокално възпитание в българските хорове.
Маестрото бе удостоен с  Наградата „Русе“ за цялостна дейност. 

Известният музикален критик Екатерина Дочева пише за Георги Делиганев: „Днес няма певец, който да не знае името му. Той отдавна се е превърнал в институция и е абсолютен авторитет в работата си – поради моженето си и поради рядката си почтеност и работоспособност“

Поклон пред светлата му памет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари