Русенската галерия дари изложба на Университетската болница "Канев"

0
Елена Великова: "Кризисната ситуация, колкото и абсурдно да звучи, е много интересна за визуализация. Тя помага да разберем как се променя психологията на обществото"
Елена Великова: "Кризисната ситуация, колкото и абсурдно да звучи, е много интересна за визуализация. Тя помага да разберем как се променя психологията на обществото"

Художествената галерия в Русе дари днес изложбата "Резонанс" - за кризата с коронавируса, на Университетската болница "Канев" в града

Експозицията е дело на млади русенски автори. Тя включва 15 картини, които показват резонанса от COVID-19, разказва БТА. 

"Кризисната ситуация, колкото и абсурдно да звучи, е много интересна за визуализация. Тя помага да разберем как се променя психологията на обществото. Това е много сложна тема. Дълбок поклон пред всички лекари", обясни директорът на Художествената галерия в Русе Елена Великова.

Един от участниците в изложбата - Теодора Димова, която по професия е лекар, обясни, че картината й, наречена "Микрокосмос", изобразява множество микроорганизми, които са били причина за различни пандемии в човешката история. Идеята на авторката е чрез нашето минало да си вземем поука и да сме по-подготвени за бъдещето.

Петранка Кирилова, която се занимава с интериорен дизайн, обясни, че картината ѝ представя как в мрачна среда на пандемия близостта със семейството може да даде лъч светлина и топлина.

Друг от участниците - Мартин Петров, обясни, че творбата му представя по-различна перспектива в бъдещето. Представил е планетата Марс, където сегашните проблеми не съществуват.

Боряна Йотова, която учи изящни изкуства в Швейцария, обясни, че творбата ѝ е вдъхновена от хистологичен препарат на здрава белодробна тъкан. Идеята е да носи обнадеждаващо послание.

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Канев" Иван Иванов благодари на младите автори и заяви, че изложбата ще бъде поставена на видно място в лечебното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари