Русенска учителка разказва за кошмарното издирване на ученици

0
Щураме се по някакви затънтени места, често пъти отиваме на посочения адрес - а там няма нито къща, нито стряха, разказва педагожката
Щураме се по някакви затънтени места, често пъти отиваме на посочения адрес - а там няма нито къща, нито стряха, разказва педагожката Снимка: БГНЕС / Архив

Голямата акция на просветното министерство по издирване на отпаднали ученици забуксува още преди да е минал и месец от старта й.

На много места в екипите за съвместна работа на институциите работят само учителите, а останалите представители - социални работници, полицаи, медиатори и др., просто липсват.

Това се оплака в писмо до медиите и до просветното министерство синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". От профсъюза директно призоваха педагозите да не се включват във въпросните екипи, ако те не са в пълен състав, съобщава Вестник СЕГА.

Кампанията по привличане на учениците в клас започна на 1 септември - с 1100 екипа, в които би следвало да участват близо 12 хиляди представители на различни институции - общини, регионални управления по образованието, дирекции "Социално подпомагане", МВР, медиатори и т.н.

Всички служби декларираха подкрепа към каузата, като лично вътрешният министър Валентин Радев обеща да "респектира внимателно" родителите да пускат децата си на училище. В началото на учебната година от МОН отчетоха, че за две седмици са обходени около 20 хиляди адреса, в резултат на което в училище са върнати 3000 деца (от над 200 хил. души, липсващи в момента от образователната система).

Към 20 септември посетените адреси рязко се увеличиха до 50 хиляди. Очаква се най-рано на 15 октомври да бъдат обявени междинните резултати от акцията.

Още отсега обаче става ясно, че работата на екипите върви трудно.

"В близо 50% от случаите в екипите са останали само учителите. Останалите представители просто не се включват, няма ги", коментира Юлиан Петров, шеф на учителския синдикат към КТ "Подкрепа".

По думите му отпадналите деца в повечето случаи живеят в затворени общности и гета и семействата им не са съпричастни към образованието, което прави работата на педагозите не само трудна, но и опасна. "Влизането в такива квартали и домове крие рискове да станат жертва на вербална и физическа агресия", смятат от профсъюза и призовават оторизираните институции да изпълняват възложените им задължения, т.е. да осигурят присъствие в екипите по обхват, за да има ефект от предприетите мерки. "Дезертирането от задълженията на останалите членове на екипите, неглижирането на тези дейности е недопустимо и опасно и обезсмисля всички добри намерения в тази посока", посочват от синдиката.

За това, че учителите ходят сами по махали и ромски квартали, използвайки личните си автомобили, съобщи и русенският вестник "Утро". Пред медията местна преподавателка споделя, че екипи има, но те са само от учители.

"Гледаме да се комбинираме така, че един колега, който има кола, да се обедини с други няколко човека. Хубаво е в колата да има GPS система, добре е също в екипа да има поне един мъж - ама нали знаете, че мъжете са кът в нашата професия", казва учителка, пожелала анонимност.

"Щураме се по някакви затънтени места, често пъти отиваме на посочения адрес - а там няма нито къща, нито стряха", разказва тя.

Шефът на РУО-Русе Димитър Райнов също потвърждава, че в екипите по издирване участват само учителите, а представителите на МВР и на социалните се включват само при нужда. Досега полицейско съдействие било искано два пъти. По данни на Райнов за област Русе са сформирани 32 екипа, 9 от които са само за града, като в издирването участват около 600 учители. Кварталните полицаи били само 20, а социалните работници - 6-ма.

От МОН признаха, че имат информация, че в определени места в областите Русе, Кюстендил, Шумен, Бургас, Стара Загора и София основната работа по механизма за обхват се извършва главно от учителите и директорите, експертите от РУО и представителите на общинските администрации. Затова са проведени разговори с началниците на РУО, с представителите на Агенцията за социално подпомагане и с МВР за отстраняване на пропуските. Има обаче и примери за отлична работа, където институциите си взаимодействат на много добро ниво и усилията им дават добри резултати - в Благоевград, Габрово, Монтана, Разград, Хасково и отново Бургас.

От министерството подчертават, че действието на механизма за обхват на децата не е еднократно, а екипната работа ще продължава през цялата година. "Разбираемо в процеса на налагане на този нов интегриран подход на работа между отделните ведомства да има проблеми, но МОН реагира на всеки подаден сигнал. Към настоящия момент във всички области в страната е регистрирано участие на всички институции", твърдят от ведомството. В повечето области участието на МВР е при необходимост, само с някои екипи в зависимост от спецификата на населеното място или квартал.

По проблема с транспорта има уверение, че изразходваните допълнително средства за транспорт и комуникации по обслужването на механизма ще бъдат възстановени от бюджета на министерството. От КТ "Подкрепа" апелират да бъде осигурен транспорт за преподавателите, тъй като ползването на лични автомобили е недопустимо, както и да се предвиди реално допълнително заплащане за педагозите.

Пред изданието Юлиан Петров коментира, че в момента работна група в МОН обсъжда новото допълнително трудово възнаграждение за участие на педагозите в екипите по обхват - примерно за едно участие по издирване от около 2-4 часа учителите да получават между 6 и 10 лв. "За следващата година може би ще има целеви средства, но за тази година няма предвидени такива, всичко ще легне върху училищните бюджети", заяви Петров.

От МОН заявиха, че размерът на допълнителното възнаграждение, което ще получават учителите, участващи в екипите по издирване на учениците, ще бъде конкретизиран с анекс към колективния трудов договор, но и към момента няма пречка на училищно ниво да се предвиди допълнително възнаграждение. През следващата календарна година ще се работи по национална програма, която да обезпечи цялостната работа по механизма за обхват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук