Русенска ученичка е сред победителките в инициативата „Посланик за един ден“

1
Ипек Кьосеибиш от СУЕЕ-Русе стана „Посланик за един ден“ в президентството
Ипек Кьосеибиш от СУЕЕ-Русе стана „Посланик за един ден“ в президентството Снимка: Русе Медиа

Ипек Кьосеибиш от СУЕЕ - Русе стана „Посланик за един ден“ в президентството

17-годишната ученичка от Европейското училище в Русе Ипек Кьосеибиш стана „Посланик за един“ в президентството и британското посолство в София. Русенката спечели конкурса, обявен от британското посолство, заедно с още две момичета – Есперанса Найденова от Вълчедръм и Ния Георгиева от Перник.

„Много от жените прекратяват кариерното си развитие, като обществото ги кара да вярват, че не могат да постигнат мечтите си. Ако бях посланик за един ден, бих предприела действия за разрушаването на това схващане, а идеята ми е създаването на сдружение, подкрепящо жените в учредяването на собствен бизнес.“, казва в есето си Ипек Кьосеибиш. Самата тя изучава първи чужд английски език и втори – немски, като същевременно профилиращият ѝ предмет е география и икономика. През свободното си време обича да чете книги и да готви, да пътува и спортува. Ипек участва училищния отбор по волейбол и е част от етно клуб за народни танци, съобщава Русе Медиа.

Днес трите момичета бяха посрещнати на „Дондуков“ 2 от вицепрезидента Илияна Йотова. „Не се страхувайте да отстоявате позициите си дори когато срещате съпротива и неодобрение. Бъдете уверени в себе си, само така ще постигнете промяната към по-добро, към която всички се стремим. Образованието е в основата на пътя към развитието“, каза Йотова. Тя запозна с дейността си трите победителки, а те споделиха своето мнение по широк кръг от въпроси – от равенството между мъжете и жените до войната в Украйна.

Победителките се включиха в работното ежедневие на вицепрезидента Йотова и на британския посланик Роб Диксън. Срещнаха се със заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, с представители на УНИЦЕФ и на Асоциация „Анимус“. Победителите се срещнаха и с посланиците на Ирландия, Албания, Финландия и Пакистан. Имаха обучителен курс по лидерски умения.

Конкурсът, създаден преди шест години от бившия британския посланик в България Ема Хопкинс по повод Международния ден на жената, окуражава българските момичета да изразят своите възгледи по значими за обществото въпроси и да разгърнат потенциала си. От началото си „Посланик за един ден“ се провежда под патронажа на вицепрезидента Йотова. Темата на тазгодишното издание на конкурса беше „Да прегърнем равенството“. Въпросът, по който желаещите на възраст от 14 до 18 години писаха есе в рамките на 250 думи, беше: „Ако бяхте посланик за един ден, как бихте насърчили равенството между жените и мъжете в България?“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари