Русенска художничка представя творбите си в галерия "Сердика"

0

РУСЕНСКА ХУДОЖНИЧКА, ПОСЛЕДОВАТЕЛКА НА КАНДИНСКИ, ПРЕДСТАВЯ ТВОРБИТЕ СИ В СТОЛИЧНАТА ГАЛЕРИЯ „СЕРДИКА“

Галерия "Сердика" представя от 6 февруари до 10 март 2018 г. изложбата "Автограф"- абстрактна живопис на Станка Атанасова. Вернисажът събра много почитатели на изобразителното изкуство и приятели на Галерията. 
Авторката и нейното творчество бяха представени от младата изкуствоведка Екатерина Михайлова, часто от екипа на галерия „Сердика“ на Женския пазар, която сподели с присътващите: 

„Докато подреждахме експозицията и бях изправена пред предизвикателството да напиша слово за откриването, си припомних цитат на един от основоположниците на абстракционизма - Василий Кандински. Цитат, който би могъл да бъде обобщение на концепцията на автора, чиито платна виждаме пред нас: "Прекрасно е това, което отговаря на вътрешната душевна необходимост".

Станка Атанасова е сравнително непознат на публиката млад автор. Живописните й абстракции са обединени под мотото "Автограф" и бележат нов етап от нейното творчество. Активността й в художествения живот е засвидетелствана в творческата и биография - реализирането на три самостоятелни изложби, както и участието й в редица общи проекти. Още един пример за професионалните успехи на Станка е включването й в престижната изложба на финалистите от Конкурса за съвременно изкуство на галерия „Нюанс“.

Новият творчески сезон на галерия "Сердика под мотото "Европейски измерения", не случайно стартира с тази експозиция. Модерният авангарден подход към създаването на произведенията, представени от Станка, ни подтикват да погледнем отвъд това, което виждаме, по-задълбочено, изучавайки формите и цветовите акорди, обединени в композициите от изложбата "Автограф". 

Всяка една живописна творба от експозицията, замислена като абстракция, се отличава с отказа си да пресъздава образи, съответстващи на действителността. Един детайл от биографията на авторката може да ни насочи към разбирането на нейното творчество и разчитането на кодовете, заложени в нейните произведения - опитът й придобит в специалност "Художествена тъкан". Декоративно-плоскостният подход към третирането на формата, колоритът, формите и цялостното звучене на картините са демонстрация на способността й да претворява елементи от приложно-декоративното в изящно.

Целта на художничката е създаването на хармония, въплъщавайки в произведенията интензивен колорит, велатури, напластяване на живописния слой, игра с формите, както и интересна обемна моделировка. Начинът, по който Станка Атанасова се изразява посредством живописта си, е една сложна симбиоза между вътрешен замисъл и външно проявление. Идеите, емоциите, вътрешният свят на авторката се разкриват, пречупени през призмата на нейното абстрактно творчество, пораждащо различни асоциации и чувства пред нас, зрителите. 

Обединителната линия на експонатите, представени на изложбата е абстрактната живопис на един млад автор. Освен, че всяка от творбите е носител на модернистичния авангарден дух на съвременното изкуство, носи и малко от нас, които докосвайки се и съпреживявайки произведенията се превръщаме в частица от тях“, каза в словото си Екатерина Михайлова.

ЗА АВТОРКАТА

Станка Атанасова е родена в София през 1982 г. През 2007 завършва специалност „Художествена тъкан” в СХУ „Димитър Добрович ” – Сливен. Продължава професионалното си образование във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” - бакалавърска степен специалност "Изящни изкуства - графика" и магистърска степен специалност "Педагогика на обучението по изобразителното изкуство - графика" във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“.

Станка Атанасова има три самостоятелни експозиции, многобройни участия в общи изложби, пленери и международни форуми. Днес, художничката успешно съчетава творческата работа и отглеждането на малката си дъщеричка в с. Долна Студена, Русенско.

Източник: ULICATA.BG
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари