Русенска художествена галерия съхранява 3200 творби

3
Русенската галерия е една от най-старите художествени галерии в Северна България
Русенската галерия е една от най-старите художествени галерии в Северна България Снимка: Мартин Пенев / БТА

Русенската галерия е една от най-старите художествени галерии в Северна България

Русенската галерия, която през тази година навърши 90 години от създаването си, съхранява 3200 творби. Те представят развитието на българското изкуство от края на 19-и век до днес. Има и творби на чуждестранни художници, съобщи в интервю за БТА директорът на културната институция в крайдунавския град Елена Великова.

Галерията е създадена на 30 април 1933 г. като Художествен музей. Инициатори са група художници и будни русенски граждани. Всички те осезателно участват в организирания културен живот на града, подкрепят редица от творческите инициативи на интелектуалците - гостувания на Дружеството на художниците в България, традиционни Великденски изложби, свои самостоятелни изяви.

През 1946 г. се учредява Народна художествена галерия в Русе, в която "ще се съхраняват творби на художници и скулптори с висока художествена стойност и национални и битови достойнства". Фондът е сформиран от произведения на русенски художници и дарения от граждани. След това се попълва с нови, подарени от Министерството на народната просвета, Камарата на народната култура и Градския народен съвет. Първоначално галерията се помещава в Дома на изкуствата и печата, няколко години по-късно се премества в залите на Русенската библиотека, а след това в Доходното здание.

През 1979 г. е построена и нейната сграда на ул. "Борисова", където се намира и сега. Галерията разполага с 2800 кв. м изложбена площ (партер и сутерен), разпределена в обособени пространства, позволяващи поддържането на постоянни експозиции, както и организиране на около 30 временни изложби годишно. Представят се индивидуални, колективни и общи експозиции на български и чуждестранни художници.

Галерията пази картина на светите братя Кирил и Методий от 1868 година

Една от най-старите картини в Русенската галерия е на светите братя Кирил и Методий. Тя е нарисувана от Николай Павлович през 1868 година.

Картината е поръчана на художника през 1867 г. от възрожденското читалище "Зора" в Русе, създадено година по-рано по инициатива на Драган Цанков.

През 1876 г. творбата е преместена в Русенската митрополия и изложена в църковния салон. След 1946 г. е съхранявана в Художествената галерия.

"Сред най-старите картини в културната институция са и тези на Владимир Димитров-Майстора", обясни Великова.

В днешно време Художествената галерия организира изложби на всеки две седмици. В нея може да бъде видяна, откритата преди дни живописна експозиция на русенския художник Николай Караджов "50 години творчески път".

Международно биенале събира творби на художници от различни държави

"На 12 септември т. г. ще открием юбилейна изложба на скулптора Зюхтю Калит. Работим и по международното биенале "Изкуството на миниатюрата". Крайният срок за изпращане на творбите е 20 септември тази година, като досега са се регистрирали участници от 14 държави", обясни Великова.

Темата на деветото издание на биеналето е "Срещу вятъра". Авторите могат да участват в категориите "Живопис", "Скулптура", "Графика", "Рисунка" и "Фотография".

Откриването ще се състои на 13 октомври тази година, когато в галерията ще бъдат подредени подбраните от журито творби.

Основната цел на международното биенале "Изкуството на миниатюрата" е да популяризира и насърчава създаването на миниатюрни произведения на визуалните изкуства и фотографията. Първото издание е през 2007 г. и е по идея на художника Володя Кенарев. Русенската художествена галерия организира биеналето от 2015 година с помощта на община Русе, която осигурява наградния фонд. Съорганизатори са Съюзът на българските художници и Дружеството на художниците в Русе.

"Община Русе много помогна и увеличи тази година наградния фонд на биеналето, с което ще привлечем повече участници", каза още Великова.

Художествената галерия развива и своята образователна дейност. За целта през 2015 г. е създадена детска арт работилница, която работи с деца от различни възрасти в сферата на изобразителното изкуство.

Нужен е основен ремонт на сградата на Художествената галерия

Основният проблем на Художествената галерия е свързан със сградата, която не е ремонтирана основно, откакто е създадена.

"С 20 000 лева успяхме да закърпим течовете по покрива тази година, както и да ремонтираме зала за изложби, при които се изисква по-малко осветление", обясни Великова.

По думите ѝ Русенската галерия е една от най-старите художествени галерии в Северна България "За българските галерии 90 години са достатъчно дълъг период, но за историята на изкуството това е прекрасен миг. И при нас дойде зрелостта", каза Великова.

Според нея е трудно да си творец в днешно време. "Да живееш само от творчество е почти невъзможно. Хората харесват и обичат изкуството, но искат голяма и хубава картина за малко пари", казва Великова.

Тя коментира, че средствата за култура у нас са малко. "Повече от 20 години съм директор на Художествената галерия в Русе и още няма един процент от брутния вътрешен продукт, заделен от държавния бюджет за култура. Много е песимистично, но е факт", каза Великова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Кукуруз
    Тя тая галерия как не се е съборила още не знам,те египетските гробници са в по добро състояние
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари