Русенка пострада от фалшива схема за доходи от биткойни

7
Това е перфектният механизъм за измъкване на пари от хора, които нямат представа как се търгува с кибервалути
Това е перфектният механизъм за измъкване на пари от хора, които нямат представа как се търгува с кибервалути Видео: БНТ

От началото на пандемията са се увеличили случаите на измамени българи с криптовалути. Останали без работа в ковид кризата много от хората решават да инвестират последните си спестявания в този вид търговия

Често обаче обещанията за лесна и бърза печалба се превръщат в изгубени пари и надежди, разкрива БНТ.

Пианистка от Русе е била измамена с над 400 долара, инвестирани в биткойни. От октомври Цветелина Петкова е без доходи, след като заради ограничителните мерки приключила работата й на круизния кораб по Дунав. Потърсила възможност да изкара пари в интернет, където изобилства от предложения за бързи и сигурни доходи.

„Попаднах на един човек, който обещава доста добри доходи. Джо Съливан се представя, американец от Тексас. Той предложи първо да заложа 100 долара. На следващия ден в моето дигитално портмоне се появява сума от 1380 долара. Това е за 24 часа. Но не можех да я изтегля", разказва Цветелина Петкова.

Тя признава, че няма опит в копаенето на биткойни.

"Казвам: какъв е проблемът? Той каза: Трябва да внесеш още пари, още 300 долара, за да можеш да си изтеглиш печалбата. И аз помислих, внесох тези пари. Той след един ден още ми показа в портмонето сумата от 10 000 долара. И човек като види тази сума. Пак не мога да ги изтегля съответно парите. Той каза: Има такса за регистрация от 460 долара. Внесете я, за да можете да изтеглите вашата печалба. Тогава вече започнах да се усъмнявам, че е мошеник. И когато той разбра, че не може повече да измъква пари от мене, изведнъж изчезна".

Това е перфектният механизъм за измъкване на пари от хора, които нямат представа как се търгува с кибервалути, призна в Сутрешния блок на БНТ началникът на отдел Киберпрестъпност към ГДБОП комисар Владимир Димитров.

„Измамниците не знаят граници в своето нахалство да искат пари. Огромна част от жертвите са измамени поради своята наивност и неинформираност", заяви Димитров.

Заради превеждането на пари по сметки в цял свят тези престъпления са много трудни за разкриване, но не е и мисия невъзможна.

За да ограничи измамите българският отдел си партнира с киберслужбите от цял свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари