Русенка постави нов национален рекорд в хвърлянето на копие

1

Михаела Петкова постави нов национален рекорд за девойки под 23 години в хвърлянето на копие в началото на октомври

21-годишната русенка изпрати 600-грамовото копие на 60.36 метра по време на турнира "Лекоатлетите на Добруджа". Олимпийският норматив за Токио е точно 64 метра и Петкова има надежди, че ще успее да го покрие, но най-голямата ѝ цел догодина е Европейското под 23 години.

Петкова даде интервю за Sportal.bg, в което говори за целите си, надеждите, тренировките, каква е извън спорта.

"Много добре се чувствам. Радвам се, че успяхме още тази година да минем границата от 60 метра", коментира Петкова рекорда си от 60.36 метра и какво е усещането да направиш опит над 60 метра.

Женският рекорд на България е 63.32 метра на Христина Георгиева от Атина през 2006 г. Петкова се надява някой ден да го подобри, но върви към целите си стъпка по стъпка: "Разбира се, че имам амбиции за женския рекорд. Надявам се догодина, ако не - когато стане. Ще се радвам да подобря рекорда в най-скоро време."

"За мен не е най-важно участието на Олимпийските игри. По-важно ми е Европейското за девойки под 23 години. Там ми е целта за добро класиране - надявам се на финал, а най-вече за медал", коментира 21-годишната студентка в НСА целите си за 2021 г.

От миналата година тя тренира в София при Борис Воденичаров и учи в НСА: "Всичко се промени като система. Тренировките са много по-различни. Има добра база в НСА благодарение на Валентин Добрев - мога да хвърлям. Тренировките са много по-добри и подредени по правилен начин. Възстановяването също е много добро."

Петкова няма сериозна конкуренция на тренировки, но въпреки това постига силни резултати и година след година върви нагоре: "Не ме притеснява липсата на конкуренция, но малко по-трудно е, когато се състезаваш сам със себе си."

На големите състезания до момента тя постига най-силните си резултати. Причината: "Обстановката, извън България си, обличаш националния екип. Има конкуренция - всичко е по друг начин."

Младата атлетка е щастлива, че заедно с Марк Славов се справят добре и популяризират спорта и дисциплината си: "Марк се справи чудесно на Балканските игри. Много се радвам за него - пожелавам му всичко най-хубаво и да е здрав. Радвам се, че с Марк успяхме да привлечем внимание."

Петкова не подражава на нито една от световните звезди в копието, но все пак харесва рускинята Мария Абакумова: "Харесвам Мария Абакумова, но аз имам свое хвърляне. Възхищавам ѝ се като присъствие в сектора."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук