Русенска област остана с трима лични лекари по-малко

1
Простихме с д-р Евгени Стоименов и д-р Ангел Брайков, а д-р Лидия Цонева се пенсионира
Простихме с д-р Евгени Стоименов и д-р Ангел Брайков, а д-р Лидия Цонева се пенсионира

Простихме с д-р Евгени Стоименов и д-р Ангел Брайков, а д-р Лидия Цонева се пенсионира

4900 жители на Русенска област имат нов личен лекар от януари тази година. 

Това съобщи за в. “Бряг“ директорът на Районната здравноосигурителна каса Калоян Копчев. От тези пациенти 2675 са били в практиките на двама общопрактикуващи лекари, които починаха през последните месеци, и на лекарка, която се пенсионира и прекрати договора си с РЗОК.

За съжаление живеещите в Тетово загубиха д-р Евгени Стоименов, а хората в Две могили се простиха с д-р Ангел Брайков. Затова в тези две населени места останаха много свободни пациенти, които се презаписват към други практики.

От 1 януари се пенсионира д-р Лидия Цонева и спира да работи като личен лекар. „Д-р Цонева е безкрайно уважавана от пациенти и колеги. Тя приемаше много деца, тъй като е педатър и детски ендокринолог. Така че сега нейните пациенти трябва да се запишат в други кабинети“, обясни Копчев.

Смяната на личния лекар може да се осъществи два пъти през годината. Това е периодът от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември. Но всеки, който няма личен лекар, може през цялата година да си избере такъв. Здравната каса проявява толерантност и гражданите могат да сменят личния си лекар извън месеците декември и юни.

Статистиката показва, че само 2225 жители в Русенско са поискали да отидат прид друг общопрактикуващ лекар за последните 6 месеца. „Броят на тези пациенти спада с всяка изминала година - заяви Копчев. – Две са причините за този резултат. Първо, лекарите в областта намаляват. Второ, всеки вече си е намерил верния доктор, който да го лекува. Но основната тенденция е, че пациентите си харесват лекарите в Русе. От 200 000 приблизително жители в областта само 1% са пожелали да отидат при друг общопрактикуващ лекар“, допълни Копчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари