Русенка: Имам си една мечта - младите русенци да работят тук, а не да си идват за Великден

6
Представете си какво би било, ако тези знаещи и можещи младежи работеха тук, за икономиката на града, за развитието на региона, за страната си
Представете си какво би било, ако тези знаещи и можещи младежи работеха тук, за икономиката на града, за развитието на региона, за страната си Снимка: Dunavmost, архив

Имам си една мечта /ако трябва да перефразирам Мартин Лутър Кинг/  - младите умове на Русе да работят в града си, а не да си идват на гости за Великден

Така започва писмото на Здравка Ковачева до редакцията на Dunavmost. Eт какво още споделя тя:

"Постараха се нашите управници да изгонят светлите умове от града ни. Спомням си навремето улиците бяха пълни с млади хора, които имаха амбициите да променят света. Днес срещаме само пенсионери и тийнейджъри. И ако запитате учениците дали ще останат в родния си Русе, мигом ще ви обяснят, че няма да работят за 700 лева. 

Тези дни сърцето ми прелива от радост защото по русенските улици отново отеква младежки смях. Завърнали са се, макар и за малко, синовете и дъщерите ни от чужбина или от София. Слушам ги - говорят умно, амбициозни са, правят планове....Щастие е, че имаме такива деца!

Но нещастието е в това, че техните планове са далеч от Русе. На повечето и далеч от България. 

Представете си какво би било, ако тези знаещи и можещи младежи работеха тук, за икономиката на града, за развитието на региона, за страната си. Щеше да цъфти Русе! България нямаше да бъде дъно на всички класации в Европа. Ето това трябва да бъде приоритет на всяка власт - и местна, и държавна - да направят така, че младите умове да намират смисъл да останат. 

Но конюктурата е такава. Дотук се докарахме. Да мечтаем децата ни да се завръщат за Великден и Коледа. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    12
    Фавн
    Може и през 90-те години да са напускали града предимно интелигентни и предприемчиви хора, но те отдавна не се припознават като русенци. В последните 10 години напускат предимно нискоквалифицирани работници по простата причина, че Русе е работнически град без средна класа. Тук-там някой студент замине да учи в чужбина, това са скоро напусналите интелигенти, ама и те не са много - къде-къде по-лесно е да учиш в Студентски град и да купонясваш през ден. А русенци със завършено висше образование (било то от РУ, Свищов или ВТУ) заминават за София, защото дипломите им никой не ги признава в чужбина. Тоест в чужбина наистина са на 80% нискоквалифицрани работници без висше образование.
  • 0
    11
    Истината
    До 1: Населението на Русе е 120 000 души според последното преброяване.
  • 2
    10
    Истината
    Коментарът ми е до “Кеф ми е”, че завърналите се русенци издавали интелигентна реч за разлика от придошлите от Дулово и Разград без да съзнава, че от русенските емигранти немалка част са точно живели транзитно в Русе дуловци и разградци.
  • 6
    9
    Госпожа Здравка
    А Вие работите ли за 700лв?
  • 2
    8
    "истината" що не се....
    А ти какви очакваш да бъдат? В чужбина не се ходи да броиш мухите ,кацнали ти на пъпчивият нос както правиш ти.Там се бачка естествено и то здраво! И кой ти говори тук за интелигентност изобщо.Повече подозирам завист затова,че такива като теб не можаха да отидат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари