Русенец ще катери връх Броуд Пик в Пакистан

0
Русенец ще катери връх Броуд Пик в Пакистан

Община Русе ще подпомогне алпиниста Иван Томов, на който му предстои изкачване на връх Броуд Пик, 12-и по-височина в света /8047 метра/.

Русенецът ще се присъедини в края на тази седмица към българската експедиция в Пакистан. В присъствието на Карел Маринович – секретар на туристическо дружество „Приста“, той се срещна с кмета на Русе Пламен Стоилов, който му връчи знамето на Общината, за да го развее на върха. Община Русе ще плати и самолетния билет на Иван Томов на стойност 700 евро.

Пожелавам ти на всеки покорен връх с гордост да развяваш знамето на Община Русе и този път нека мисията да е успешна“, обърна се кметът Стоилов към Иван Томов. 30-годишният русенец не за пръв път атакува осемхилядник в Пакистан, като предишния - мисията бе провалена заради опасност от терористи. На 16-и юни той ще се придвижи до най-северната точка на провинция Балтистан в Пакистан, за да достигне до базовия лагер, който се намира на 5000 метра височина. За Томов и за останалите двама участници в експедицията – софиянците Младен Данков и Боян Петров ще са нужни две седмици за климатизация. С оглед на метеорологичните условия се очаква тримата да атакуват върха около 15 юли. Въпреки че и този път има опасност от терористи, Иван Томов е категоричен, че е достатъчно смел да се изправи срещу това предизвикателство и няма да се откаже от експедицията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари