Русенец, ритал безпричинно балерини, отива зад решетките

0
Русенец, ритал безпричинно балерини, отива зад решетките

15 денонощия в ареста е наказанието, което Районният съд определил на първа инстанция за мъж, на когото е съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ). Това се случило, след като на 3 юни 2014 г. той нападнал с ругатни и ритници две малолетни момичета, пише "Топ новини".

Около 20.00 часа вечерта на споменатата дата децата излезли от тренировка по балет и седнали на пейка пред Съдебната палата, в очакване на родителите си, които трябвало да дойдат да ги приберат. Както приказвали, те видели нарушителя да гони друг мъж и да му вика да му върне запалката. Преследваният обаче успял да избяга, но преди това хвърлил запалката в градинката в близост до децата.

Тогава собственикът на вещта отишъл при момичетата и попитал, кой си играе с нея. Те му отговорили, че не са я виждали и тогава той започнал да рита по краката едното дете. Изплашените момичета започнали да викат за помощ, на което се отзовал случаен минувач, който хванал нарушителя за рамото и го отстранил от децата, като междувременно се обадил в полицията.

Пристигналите на място служители на реда задържали нарушителя, отвели го в Първо РУП и му съставили акт по УБДХ.

След като бил изправен пред съда, нарушителят бил признат за виновен, а при определянето на наказанието, били отчетени само отежняващи вината обстоятелства. Едно от тях е причинената лека телесна повреда на ританото дете, което, по показания на майката, ще има посещения при психолог, за да се справи с психотравмата.

Съда е отчел, че при подобни случаи негативните последици могат да бъдат многобройни и непредвидими. Укорително е отношението и към грубата и брутална агресия към децата, която не била с нищо провокирана от тях и извършена напълно безпричинно.

Като отегчаващо вината обстоятелство съдът е посочил и пияното състояние на дееца, както и факта, че той не е спрял сам да рита детето, а това е станало едва след намесата на друг човек и следователно може само да се гадае, докъде би се стигнало, ако свидетелят не беше помогнал на малолетните момичета.

Въпреки че нарушителят признал вината си в съда, той не изразил съжаление, нито разкаяние или съчувствие към двете деца, поради което това не му било признато като смекчаващо вината обстоятелство.

Съдът не отчел като такова и чистото съдебно минало на дееца, тъй като наказанието по УБДХ е административно, а не за престъпление от общ характер и не се счита за осъждане.

Затова съдът счел, че е най-подходящо да се определи максималното наказание, което Указът предвижда – 15 денонощия в ареста.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари