Русенец набирал джихадисти в Испания, тикнаха го в ареста

0
Русенец набирал джихадисти в Испания, тикнаха го в ареста

Българин е свръзката на разбита в Испания група за набиране на джихадисти за Сирия. Испанската полиция го идентифицира като родения в Русе през 1979 г. Дениз Ибрям Реджеб, пише в. "Труд".

“Имената на задържания не ми говорят нищо, не е изключено да е живял в близките села”, коментира за “Труд” директорът на ОДМВР в Русе главен инспектор Георги Великов. Групата от 9 души бе заловена в понеделник при акции в Мадрид и Авила. Тя вербувала бойци за джихадистката групировка “Ислямски емират в Ирак и Леванта” (ИСИС). Заради активността си мадридската група, наричана от членовете “Бригада ал Андалус”, бе определена от властите като “заплаха за националната сигурност”. Тя поддържала връзки с радикални клетки в Белгия, Франция, Мароко, Тунис, Египет, Турция и Сирия. И изпратила най-малко 9 доброволци на страната на ИСИС в Сирия и Ирак. Те пътували през Испания и Мароко.

Властите сочат за лидер на групата мароканеца Лахсен Икасриен (47 г.). След като в Афганистан се сражавал за талибаните, е пленен и лежал в US затвора в Гуантанамо. Не се уточнява колко време е бил там, преди да се установи в Испания. Той във вторник отрече участие в джихадистката мрежа. Полицията не уточнява каква е ролята на свръзката Реджеб. Посочва се, че най-посветените членове на организацията се срещали в селска къща в Авила.

В Русе Дениз живеел под наем в таванска стая на улица “Цар Освободител” 22, установи проверка на “Труд”. Съседите не го помнят. Предполагат, че може да е ползвал стаята за адресна регистрация.

Останалите задържани в Испания са двама мароканци с испански паспорти, 25-годишен аржентинец, приел исляма, и четирима мароканци. Издирва се Исмаил Афала, брат на един от атентаторите от гара Аточа от 2004 г.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари