Русенец, преборил левкемията, става донор на стволови клетки

4
Димитър Михайлов е учител по физическо възпитание и активист в кампания за даряване на стволови клетки. Когато е на 23 години, докато е студент в Националната спортна академия, той се разболява
Димитър Михайлов е учител по физическо възпитание и активист в кампания за даряване на стволови клетки. Когато е на 23 години, докато е студент в Националната спортна академия, той се разболява Снимка: БНТ, стоп кадър

Русенец, успял да пребори левкемията, става донор на стволови клетки и участва в състезания по ултрамаратон

 Какво го мотивира да не се отказва и да се опитва да помага на другите, научаваме от БНТ.

 Димитър Михайлов е учител по физическо възпитание и активист в кампания за даряване на стволови клетки. Когато е на 23 години, докато е студент в Националната спортна академия, той се разболява тежко. След като оздравява, решава да участва в маратонски бягания, а каузата - да се подкрепя донорството на стволови клетки, идва спонтанно.

"Когато бях на 23 години, се разболях от остра белимфобластна левкемия. Аз съм 6 години вече след ремисия. Мога да кажа, че съм в изключително добро здравословно състояние. Мотивира ме това, че след 5-ата година се почувствах така, че съм по-добре физически след 4-5 година. И започнах да карам отначало велосипед, и след това започнах да тичам. И малко по малко започнах да увеличавам дистанцията, разстоянието. Видях, че ми харесва това нещо, доставя ми удоволствие и продължих да го правя", разказва маратонецът.

БНТ: На кои състезания сте участвали?

"До момента като най-трудно състезание е К3 Ултра, което завършвам - това е 85 километра, за втора поредна година го тичах. И с това състезание не се гордея - просто се случи, държа да отбележа. И съм първият българин, завършил ултрамаратон, това е класическа дистанция 42 километра и 195 метра -миналата година на Трявна Ултра", допълва Димитър.

Голяма част от хората не знаят какво представлява донорството на стволови клетки и затова не се решават да дарят - казва Димитър. На българите им се налага да търсят доброволци, дали стволови клетки в чужбина.

"Съвсем случайно ми се намери донор от Германия, безвъзмезден. След 3 години ми дадоха връзка с него - свързах се, IT специалист е, от Мюнхен и си поддържаме връзка с него. Благодарих му, изключително му благодарих, защото това е голям хуманен акт, безвъзмездно ти да помогнеш на абсолютно непознат за теб човек. От гледна точка както на мен донорът от Германия ми помогна, така искам да насърча и други българи да се тестват за потенциални донори, защото самото даряване не отнема нещо кой знае колко време - това са 3 часа, но ти в крайна сметка даряваш живот. И ти нищо не губиш. Стволовите клетки са единственият орган в човешкото тяло, който се самовъзобновява", обяснява Димитър.

БНТ: Как си обяснявате, че в България има малко донори?

"Като цяло, обяснявам си го с това, че в България не е държавна политика и донорството на стволови клетки, и органното донорство. И не са запознати хората", казва той.

Димитър е активист на Българско сдружение "Лимфом". Той и още членове на групата всяка неделя организират онлайн срещи. Казва, че в месеците на COVID епидемията хората от общността им са все по-смутени.

"Ти си рисков, първоначално си рисков, след като бъдеш трансплантиран, и след като се случи тази пандемия, още повече. Малко или много ти се самоизолираш, за да се предпазиш", обяснява активистът.

Сега учителят по физическо провежда своите занятия онлайн. Не се е отказал и от състезанията по бягане на дълги разстояния. До края на годината им още две, в които се кани да участва. Казва, че се чувства длъжен да не спира. За да вдъхне смелост на всички, които са подложени на изпитание и искат да го издържат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари