Русенец: Най-удачно е такса смет да се изчислява според броя на живеещите в жилището

9
Повечето общини са на мнението на Иво Йорданов
Повечето общини са на мнението на Иво Йорданов Снимка: БНТ

Повечето общини са на мнението на Иво Йорданов

Нова методика за изчисляване на такса смет, предлага финансовото министерство. Идеята е от 1 януари 2025 г. година налогът да се изчислява според изхвърлените отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е сега. Ще плащаме ли повече по принципа "замърсителят плаща"?

Тричленното семейство на Иво Йорданов от Русе живее в тристаен апартамент от 100 квадрата. За такса смет на година плаща около 90 лева. Според Иво сегашният модел на изчисляване не е най-добрият, а боклукът не се изхвърля редовно. Четири са предлаганите варианти - да се продават специални торби за боклук, да се плаща за контейнери, таксата да се изчислява според големината на имота или по броя на живеещите.

"Най-удачно е таксата смет да се изчислява според броя на живеещите в жилището само, че домоуправителят или ЕС да пуска някаква декларация, защото има масови случаи, когато хората се водят на един адрес, а реално живеят на друг. Начините, при които се изисква боклукът да се изхвърля в точно определени торби смятам, че са абсолютно неприложими в България", смята Иво Йорданов, жител на Русе, предаде БНТ.

Оказа се, че повечето общини са на мнението на Иво и са привърженици подходът да е базиран на броя на живеещите в един имот. Така таксата се определя, като разходите на кметството за сметоизвозващите дейности се разделят на хората в населеното място. Получената сума се умножава по броя обитатели в един апартамент или къща.

Ако се приеме тази методика, в една средноголяма община от около 140 000 жители с план-сметка за почистване от над 10 милиона лева, годишната такса за един човек ще е 76 лева, а за четиричленно домакинство - над 300 лева.

За семейството на Иво това би значело по-скъпа такса с 200 лева. От общината обаче не се ангажират със сума, тъй като има много неизвестни, а последната дума има Общинският съвет.

"Никой не може да каже на този етап какво се предвижда за таксата смет. Все пак държавата трябва да излезе със становище. В момента разглеждаме различни варианти, обсъждаме и пак казвам - никой няма желание да вдига каквито и да е такси без да има необходимост", каза Димитър Недев, зам. кмет на Община Русе.

Според Българската стопанска камара най-несправедливият вариант е на база данъчната оценка.

"Четвъртият метод - всъщност това е запазване на сегашното положение. Законът дава тази възможност, като задължава общините да мотивират защо не могат да приложат нито една от трите бази. Той на практика превръща такса "битови отпадъци" в данък, второ игнорира се европейският принцип "замърсителят плаща", каза Димитър Бранков, Българска стопанска камара.

По думите му законът дава възможности спрямо имота.

"Едно ще бъде решението да речем за етажна собственост от над 100-120 апартамента, там може да се окаже, че най-удачен е методът за брой ползватели. За самостоятелни имоти, къщи, бизнеси и юридически лица, вероятно методът с извозване на контейнери ще е по-удачният метод", заяви Димитър Бранков, Българска стопанска камара.

Очаква се методиката да бъде приета от Министерския съвет най-късно през март.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    14
    Русенец
    Най-удачно, за кого? За безценният електорат с по 15 души в две стаи никак не е удачно. А, електоратът не се закача!
  • 2
    13
    Еко
    Този метод не стимулира разделното събиране на отпадъците. 4 души сме, но изхвърлям 2 торби общ отпадък седмично и доста повече разделно. А контейнерът е пълен с кашони и опаковки от търговски обекти.
  • 4
    12
    както и да го мислите
    Ако това е свързано със съзнанието и дисциплината на българина, забравете, че ще проработи!
  • 3
    11
    Друго мнение
    Няма как таксата да се изчислява на количество боклук, защото ако се приеме метода на други държави да се купуват специални за това торби, никой няма да ги купува и ще се изхвърля като досега. Предложението на 5 за контейнери с чип е добро, но пак познайте - ще изхвърлят около контейнера, като досега. Няма как да е и на брой живеещи, как ще се изчисли в празните апартаменти или в тези, които се дават под наем. В някои държави таксата смет се начислява на количеството изразходвана вода в жилището, което ми се струва най-справедливо.
  • -2
    10
    от трън та на глог
    Най-удачно ще е такстата смет да се изчислява на килограм-литър. В други страни съм го виждал. Купуваш си маркирани торби за смет, като в цената е включена таксата. Като се напълни торбата я оставяш пред дома си и рано сутринта сметоизвозващата фирма ги отнася. Ако не са от специалните торби, не ги вземат, а те глобяват за замърсяване. Обаче на нашите управленци някой друг трябва да им спуска решенията. Нямат капацитет сами да ги измислят, на тях капацитета им е само за папкане.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари