Русенец на съд за телефонни измами

0
По искане на Районна прокуратура – Русе съдът задържа  47-годишен мъж за извършени  телефонни измами
По искане на Районна прокуратура – Русе съдът задържа 47-годишен мъж за извършени телефонни измами

По искане на Районна прокуратура – Русе съдът задържа  47-годишен мъж за извършени  телефонни измами.

С постановление от 20.10.2016г. по досъдебно производство на Районна прокуратура - Русе, в качеството на обвиняем е привлечен Румен Р.  за   престъпление по чл. 211, вр. чл. 209, вр. чл. 20 от НК.

На 19.10.2016г. в гр. Русе, в условията на опасен рецидив, в съучастие с неустановено по делото лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, възбудил и поддържал  у русенец заблуждение, и с това му причинил имотна вреда в размер на 15 277 лева. /Непознато лице се свързало по телефона с пострадалия  и се представило за полицейски служител, който търси съдействие за разкриване на група лица, извършващи „телефонни измами“, като не след дълго мъжът  получил друго обаждане, при което му било заявено, че „дъщеря му е катастрофирала, извършена й е спешна операция и трябва да се заплати немалка парична сума“.

Така, действайки със съзнанието, че оказва съдействие на полицията, мъжът  изтеглил спестяванията и ги оставил на указаното от „следователя“ място/. По същата  схема на 19.10.2016г. е измамена и възрастна русенка. Непознат мъж, представил се за полицейски служител  се обадил на жената, че трябва да съдейства за  разкриване на „извършителите“ на измами. Не след дълго последвало друго обаждане, при което мъжки глас  започнал да й отправя заплахи, искайки й сумата  15 000 евро. Така, действайки със съзнанието, че оказва съдействие на органите на полицията за залавяне на престъпна група, по указание на „полицая“ жената събрала 1000 евро, 338 долара,  400 лева и златни накити и ги  хвърлила през терасата, а други  3000 евро оставила на указано място.

Съдът прие доводите на прокуратурата и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“  на лицето. От събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Румен Р. е извършил престъпленията , за  които е предвидено наказание „лишаване от свобода”.  Лицето е осъждано и деянията са извършени в условията на опасен рецидив, като  съществува реална опасност той  да се укрие или извърши друго престъпление.

Определението подлежи на обжалване.

Под ръководството на районна прокуратура – Русе действията по разследването продължават.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари