Русе засия в пъстри фолклорни багри

1
Над 1000 танцьори се надиграваха в седмото издание на „Русчуклийска среща“
Над 1000 танцьори се надиграваха в седмото издание на „Русчуклийска среща“ Видео: TVN

Над 1000 танцьори, пристигнали от всички краища на страната, се надиграваха в седмото издание на Националния фестивал на школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци „Русчуклийска среща“.

Ежегодно в българските градове се организират национални фолклорни фестивали за любители, в които взимат участие клубове и школи за непрофесионалисти, изучаващи български народни танци. Програмата в Русе протече в три кръга. В първия участниците изпълниха две автентични хора по свой избор, като едното беше от региона, от който е групата. „Играете каквото Ви душа сака“ на размер 9/8 е името на втория етап, в който клубовете показаха майсторство и оригиналност. В третата част беше надиграването на ръченица за Мис и Мистър "Русчуклийска среща 2018". ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев изнесе поздравителен концерт специално за участниците и гостите в залата. Мистър „Русчуклийска среща“ 2018 стана Валентин Михайлов, а за Мис „Русчуклийска среща“ беше избрана Виктория Начева.

Професорски колектив – жури на фестивала, в състав проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов и д-р Петьо Кръстев, отличи най-добрите на сцената. Наградата на кмета на Община Русе беше връчена от зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров на ТШ „Фолклорен извор“ – с. Тополи за първи етап на групи под 30 участници, на „Абритус“ - Разград за първи етап групи над 30 участници и на ТФ „Липник“ – с. Николово за втория етап от надиграването. Григоров връчи и поздравителен адрес на управителя на СНЦ „Арт Русчук“ Богдан Донев, от името на кмета Пламен Стоилов.

Фестивалът премина под патронажа на кмета на Община Русе – Пламен Стоилов. Организатор и домакин на проявата е Танцова школа „Играорци“.

[ Победителите на фестивала „Русчуклийска среща“ ]

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари