Русе тъжи за патриарх Неофит

2
За добрината на патриарх Неофит със сълзи на очи се сещат и миряните
За добрината на патриарх Неофит със сълзи на очи се сещат и миряните Снимка: БТА

За добрината на патриарх Неофит със сълзи на очи се сещат и миряните

С бащинска благост, с топъл глас, със светещи от любов очи, с ласкава усмивка, със завладяващо слово, с безкрайна доброта и с неизчерпаема духовна сила - така миряни и свещеници от Русе ще запомнят патриарх Неофит, който 19 години беше Русенски митрополит. По повод кончината му днес в катедралния храм "Света Троица" бе отслужена заупокойна молитва за неговата душа под тъжния звън на камбаните.

"Като Русенски митрополит той остави незабравима следа сред своето паство, сред своето духовенство - голяма част от което той самият е ръкоположил и е въвел на това поприще на божията нива. Скръбта е по-голяма и заради това, че повечето от християните в Русе са имали непосредствен контакт с него", каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенската митрополия.

Той заяви, че се очаква решението на Светия синод затова как ще бъде изпратен Негово Светейшество, "за да се съобразим и включим и ние в траурното шествие".

"Ако можем по някакъв начин да дадем обяснението на това как човек се чувства, когато се задушава от тежък въздух и отиде на планина, където го блъска свежия въздух - такава е срещата с патриарх Неофит. Това ще запомня, защото съм го изживял, защото съм получил неговата благодат и неговата благословия", каза отец Алеко.

По думите му той е този, който със своя пример ни дава така да се учим и да се отнасяме добре с всички останали около нас.

"Защото, ако ние не го възприемаме, то вината не е в този, който дава, а в този, който не може да вземе", каза още отец Алеко.

"Лично го познавах и сме много натъжени всички затова, което ни сполетя. Осиротя църквата", каза отец Ангел.

Отец Стефан заяви, че го познава от 48 години. "Бяхме много близки. Беше благ човек. Човек, който потушаваше конфликти. И особено в тази ситуация сега - мътна и кървава, в нашата църква е много необходим такъв човек. Тъй като той в своята немощ не можеше да се моли тук, на земята, може би вече нямаше сили, и Господ го повика горе, за да бъдат молитвите му отгоре", каза отец Стефан.

Енорийският свещеник към католическата църква Свети Павел от Кръства в Русе отец Валтер Горра, заяви, че големи и приятни са спомените за патриарх Неофит.

"Един човек, който беше отворен към всички, отворен да чува, да слуша и да преподава. Той говореше с човека така, че да бъде разбран от всички", обясни отец Валтер.

Сестра Йола заяви, че това е голяма личност, която оставя много добри спомени и чувства. "Един водач, който когато говореше, гледаше хората в очите. Който със своята усмивка, със своята добрата излъчваше една светлина на Христос", каза сестра Йола.

За добрината на патриарх Неофит със сълзи на очи се сещат и миряните. "С добро ще го запомним. Наблизо живея и съм идвала на църква, когато той е служил. Бог да го прости и да е светла паметта му. Следващият патриарх трябва да бъде най-малко като него", каза мирянката Веска.

Йорданка, която беше дошла да запали свещичка, заяви, че Неофит е излъчвал само доброта.

"А един добър човек не може да не бъде обичан, да не бъде последван, да не вървиш след него. Жалко, много жалко", каза тя.

Заместник областният управител на Русе Георги Георгиев каза, че със своето дълбоко човеколюбие, скромност и мъдрост патриарх Неофит е бил вдъхновител и достоен пример за редица поколения.

"Нека следваме неговите завети - да бъдем смирени, да правим добро и да бъдем търпеливи помежду си", заяви Георгиев.

Заместник-кметът на Русе Енчо Енчев каза, че патриарх Неофит е светла личност.

"Лично съм привързан към него, защото ме е венчал. Малко са магнетичните мъже в държавата като нашият патриарх. Затова всички ние трябва да отдадем подобаващата се почит", каза още Енчев.

Председателят на Общото събрание на Русенския университет и председател на Общинския съвет в Русе акад. Христо Белоев, който е и дългогодишен ректор на висшето училище, заяви, че е имал удоволствието лично да го познава.

"Многократни са били срещите ми с него - и в Русенския университет, и в Русенската митрополия, и в Патриаршията. За мен той бе един изключителен човек, с много благ характер, човек, от който много неща съм научил. Съжалявам много, но се радвам, че имах възможност да се докосна до него и да го познавам лично", каза акад. Белоев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари