Русе отбеляза 125 години от рождението на Кирил Старцев

3
Специалисти от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се включиха с доклад „Откриването на Съдебната палата по страниците на русенските вестници“ в програмата на кръглата маса
Специалисти от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се включиха с доклад „Откриването на Съдебната палата по страниците на русенските вестници“ в програмата на кръглата маса

Специалисти от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ се включиха с доклад „Откриването на Съдебната палата по страниците на русенските вестници“ в програмата на кръглата маса.

Валерия Йорданова и Ренета Константинова представиха извадки от ежедневниците „Русенска поща“, и „Народна борба“, излизали през 40-те години на миналия век в дунавския град, чиито течения се пазят във фонда на библиотеката. В тях е отразено тържественото откриване на Съдебната палата на 27 октомври 1940 г. Посочено е пристигането на председателя на Пловдивския апелативен съд г. Милков, касационните съдии д-р Николов и Петър Оджаков и много други юристи от цялата страна, присъствали на освещаването на сградата. 

Вестник „Народна борба“ приветства и пристигането на тогавашния министър на правосъдието Васил Митаков. В броя на същия вестник от 28 октомври 1940 г. е публикувана и цялата реч на министъра при откриването на палатата, завършваща с благодарност към всички, допринесли за завършването на това дело: инициаторите на фонд „Съдебни сгради“, Комитета за постройка на съдебни сгради, създателите и изпълнителите на плана на монументалната сграда. Идеята за фонд „Съдебни сгради“ е узаконена от проф. Тодор Кулев – бивш министър на правосъдието, който също присъства на тържествата.

И в двата ежедневника подробно са описани церемониите по освещаването, присъстващите, техните речи и пожелания. Не е пропуснат и банкета, сервиран във Военния клуб, за който са раздадени 220 куверта.

Библиотечните специалисти отбелязват в проучването си, че въпреки тържественото събитие, авторите на статиите и в двата вестника не пропускат възможността на поставят един болезнен за русенци въпрос по онова време, касаещ административното деление на страната от 1934 г., според което ролята на Русе е принизена до околийски център. Те изразяват своята надежда, че тази несправедливост скоро ще бъде отстранена. Кметът Кирил Старцев и Общината многократно поставят този въпрос пред правителството. Той е окончателно решен през 1941 година, когато на 16 юли Народното събрание приема закон за създаване на Русенска област.

На кръглата маса дейността на Кирил Старцев бе представена също от историци от Регионалните музеи в Русе и Добрич, експерти от Държавните архиви в  Русе и Видин и проучватели. Организатори на кръглата маса бяха Община Русе и Регионален исторически музей – Русе.

Кирил Старцев, който прави съвременното  лице на Русе, с когото свързваме Халите, Речна гара, Съдебната палата и новия облик на Градската градина, е роден на 2 януари 1895 г. в Белоградчик. Той се премества в Русе през 1902 година. Учи в Мъжката гимназия "Княз Борис", завършва и военното училище. По време на Първата световна война е военен пилот . След това завършва строително инженерство в Политехническия университет в Лозана. Кирил Старцев е кмет на Русе от 1934 г. до септември 1944 г., когато предава поста си заради болест. Той допринася много за развитието и преобразяването на града през този период.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари