Русе очаква 340 посещения на круизни кораби

1

Днес, кметът на Община Русе Пламен Стоилов откри конференция на тема „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“.

В конференцията взеха участие още еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу, вицепремиерът на Румъния и министър на регионалното развитие и публичната администрация Василе Дънку, министърът на туризма Николина Ангелкова, Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма, Деница Николова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Национален координатор по Дунавската стратегия, Андрей Новаков, депутат в Европейския парламент, Николае Барбу, кмет на община Гюргево, Кристофър Имбсен – заместник-директор в Световната организация по туризъм, областният управител на областна администрация на Русе Стефко Бурджиев, председателят на ОбС чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и над 100 представители на почти всички държави от Дунавския регион, посланици, регионални и местни ръководители, предприемачи, представители на академичната общност, на неправителствения сектор и др.

„Една от най-важните секторни политики е туризмът. Именно поради тази причина съм изключително щастлив в Русе да се проведе дискусия за развитието и перспективите пред туризма и сигурността. Благодарение на днешната среща всички ще можем да заявим единна позиция и да говорим за конкретни проекти и добри практики, за да сме още по-успешни и разпознаваеми като сигурна туристическа дестинация“ – каза кметът на Община Русе Пламен Стоилов.

По думите на министър Ангелкова стана ясно, че страната ни има огромен потенциал да стимулира развитието на сектора в Дунавския регион. „В българската част на Дунавския регион попадат седем области – Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра. На тяхна територия през 2015 г. са пренощували близо половин милион туристи, а приходите от нощувки са над 8 млн. лв.“ Министърът съобщи още, че 980 000 румънци са посетили България през 2015-а, а тази година се очакват над 1 млн. румънци в нашата страна. Тя допълни, че много важни за туризма в региона са и круизните посещения, като през тази година се очакват 340 посещения на круизни кораби в Русе.

От своя страна еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу коментира, че сигурността е много важна тема за Дунавския регион и туристите, които го посещават. Тя беше категорична, че трябва да се предотврати усещането за несигурност, защото това е от особено значение при избора на дестинация. Госпожа Крецу изтъкна факта, че всеки 5-ти европеец живее и работи в Дунавския регион, който има 112 млн. жители, като добави, че 1 евро от всеки десет във вътрешния продукт идва именно от туризма в Европейския съюз. „Дунавският регион винаги е бил безопасна дестинация и ние трябва да продължим да работим в тази посока, особено на фона на международната ситуация“ – допълни още еврокомисарят.

Василе Дънку, вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния заяви, че е много важно държавите от Дунавския регион да взимат общи решения за разширяване на контактите, за да бъде създадена регионална идентичност и общ бранд Дунав, който да направи региона по-разпознаваема туристическа дестинация.

След откриването на конференцията, кметът Пламен Стоилов, министър Ангелкова, комисар Крецу, вицепремиерът Дънку и зам.-министърът Деница Николова посетиха Математическа гимназия „Баба Тонка“ в града, за да се запознаят с резултатите от проект „ИКТ – Сила за промяна в образованието“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013. В рамките на проекта е извършено модернизиране на учебни кабинети.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари