Русе е референдум!

2
Русенци искат референдум. Подписката продължава
Русенци искат референдум. Подписката продължава Снимка: Севдалин Емануилов‎

От 25 октомври, Русе е референдум.

За русенци, това е събитието на десетилетието. Защото, ако се мобилизират, ще боледуват по-малко и ще живеят по-дълго. Това важи и за децата им. В края на първия ден, в подкрепа на провеждането му, близо 600 човека, получиха над 1200 бланки за събиране на подписи и обещаха да ги върнат попълнени до две седмици. Всяка бланка е за 10 подписа.

Наред, с невижданата еуфория, се появиха и типичните, за определен тип хора, простотии – да плюят и търсят косур, на поредното нещо, което само гледат отстрани и дават мнение, сякаш някой им го иска.

В устата на набедените за критици, се запениха две теми – първата, че организаторите на референдума, го били организирали тайно, без да питат обществеността, какви да бъдат въпросите, и втората – че въпросите не били издържани юридически и нямало да минат, дори да бъдат гласувани.

Ето какво каза Бойко Никифоров, от инициативния комитет, за провеждане на референдума:

"Всичко е в реда на нещата. Хората са всякакви и не можем да им се сърдим. Има една приказка – “Човек не може да надскочи себе си”. Затова и приказват. Избиват комплекси, защото други правят нещо, за което те нито имат сили, нито смелост.

Идеята за референдум се роди спонтанно. Събрахме се в градинката пред библиотеката и го решихме. Няколко дни след това го обявихме на медиите. На 20 август бе създадена организационна група във Фейсбук “Референдум за чиста околна среда в Русе” и поканихме всички, които искат да участват в организацията да станат нейни членове. Приехме само хора, които лично подадоха заявка. Днес групата има 228 човека. Не сме отказали на никого.

На 6 октомври бе проведена първата среща, на групата. Всичките, тогава 210 човека, бяха уведомени лично. Имаше направено публично събитие. Разпространено бе в най-големите русенски групи. Дойдоха 12 човека. Това бе първото обсъждане въпросите. Седмица след това направихме второ обсъждане и решихме кои да бъдат. Който е искал – да е дошъл, да обсъжда въпросите. Никого не сме спрели, но и на никого няма да се молим. Ако носи идеята в сърцето – сам ще дойде.

След това имахме консултации с няколко юристи, които не са от Русе, но са работили по екологични проблеми. С тях уточнихме точния текст на въпросите. Според всички, въпросите са зададени перфектно. И дума не може да става за незаконосъобразност. Ако нещо се случи, ще бъде плод на купени общински съветници и съдии.

В инициативния комитет влязоха хора, които стоят по подписките и жертват всичкото си свободно време.

След обявяването на въпросите, последва и реакция. Плакатите за началото на подписката бяха по поръчка накъсани, но въпреки това, в студения 25 октомври, на площада, в рамките на два часа, дойдоха близо 600 човека, да получат бланки и да събират подписи.

Ясно е, че противниците на референдума ще правят всичко възможно да провалят провеждането му. Опитаха с идиотската статия във вестник “Утро”, че някой събирал по 5 лева. На пресконференцията за започването на подписката, където съобщихме въпросите, дойдоха само две медии, въпреки, че всички бяха уведомени. По делата ще ги познаете. Пишат, че били съпричастни с проблема, но когато трябва – нищо не правят.

Русенци искат референдум. Подписката продължава. Всеки който иска може да се включи, да събира подписи или да се подпише".

На 27 и 28 октомври, подписки ще има от 11:30 до 13:30 и от 16:30 до 18:30 на следните места: кв. “Възраждане” – до “Пацони”, на ул. Янтра (срещу Университета), до КООП-пазар (светофарите на Цар Освободител), пред “Халите” (СВА, на Алесксандровска), кв. Здравец Изток – на пазара, кв. Дружба 3 – срещу “Пацони”.

Източник: Бъдеще за Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари