Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Русе е БЕЗ НИТО ЕДИН отбор на топ ниво!

2
Зала Дунав се използва от аматьори, градският стадион не е виждал скоро футболна топка, а възпитаниците (вече мъже) на волейболната школа се състезават за Попово
Зала Дунав се използва от аматьори, градският стадион не е виждал скоро футболна топка, а възпитаниците (вече мъже) на волейболната школа се състезават за Попово

Ретроспекция на колективните спортове в Русе. За 1 път след 18 години, Русе БЕЗ НИТО ЕДИН отбор на топ ниво!

Годината е 2002. А кмет на Русе е Володя Попов, в Русе няма представителни отбори в нито един колективен спорт. Зала Дунав се използва от аматьори, гр. стадион не е виждал скоро футболна топка, а възпитаниците (вече мъже) на волейболната школа се състезават за Попово.

През 2003 г. кмет на Русе е Елеонора Николова, чиито екип започва активна работа по изграждане на представителни отбори във футбола, баскетбола и волейбола. Учредява се ФК Дунав Русе с президент Севдалин Петров, който започва да се състезава в А окръжна група, а година по-късно като член на В група печели купата на Националната аматьорска футболна лига. Създават се мъжки и женски баскетболни отбори, а шестимата русенци, които по това време носят екипа на Попово са прибрани, за да се направи и мъжки волейболен отбор. Свършва се много работа, за да достигнем до сезон 2005/2006, когато женския баскетболен състав успява в своето развитие и влиза в елита на България, междувременно Елеонора Николва става депутат и на кметски стол застава Божидар Йотов.

Надали много от вас помнят, но мъжкия баскетболен Дунав влиза в елита на България през сезон 2006/2007 и при най-добрите изиграва общо два сезона 06/07 и 07/08, след което отново се връща във втората дивизия, през това време женския Дунав пише своята история, като става ШАМПИОН на България за първи път в своята история (сезон 2007/2008).

През тези години футболния Дунав лъкатуши между Б и В групите, а мъжкия волей тим се представя достойно в Б групата.

Настъпва 2011 година и нова смяна на кметския стол, там застава Пламен Стоилов. Женският баскетболен Дунав бие наред у нас и се представя страхотно в европейските клубни турнири, за да се стигне до 2016 година, когато отбора донесъл толкова радост на русенци е разформирован.

Тук обаче се записва и нова славна страница в историята на Русенския спорт. След 25 години чакане, футболният Дунав отново е сред майсторите, като прави фурор и изравнява най-доброто постижение в своята история, а именно 4-то място в крайното класиране, с което печели и участие в Лига Европа. В елита футболистите прекарват 4 сезона, преди да се стигне до пропдането във В група.

През това време мъжкият волейболен отбор на Дунав също се завръща в елита на България, това става през сезон 2018/2019, когато под ръководството на Петър Шопов отбора спечели промоция, а в Русе акостират и бившите национали Костадин Стойков и Данаил Милушев.

През 2019 г. Пенчо Милков печели кметските избори. В същата година футболният Дунав пропада във В група, а Русе остава с един единствен елитен отбор този на ВК „Дунав“.

Днес сме 5 август 2022, а петият по-големина град в България, за първи път от 17 години насам остава БЕЗ НИТО един елитен представителен отбор.

Поради финансови проблеми волейболният Дунав отказва участие в Националната волейболна суперлига и ще се състезава в Б група през сезон 2022/2023 заедно с Попово и Бяла.

Дали и до кога Русе ще стои без елитен отборен спорт? Имаме най-добрата зала в България (лично мнение), която вместо да домакинства на елитни русенски баскетболни и волейболни отбори, стои празна.

Надяваме се скоро това да се промени !

Бъдете здрави и се пазете!

САМО ДУНАВ!

Автор: Русенец
(Автор: Русенец - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Русенец
    Петнадесетият по-големина град в България Русе има 50 000 души със средна възраст 52 години. Дали изобщо има пазар за елитен отбор и платежоспособна публика в такова населено място?
  • 3
    2
    русенец
    То Русе прокопса с другото, закахърили сме се за отбори!
  • 2
    1
    Така е
    от както имаме цървен кмет, не се отделят пари за нищо. Фактите са си факти.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари