Румен Спецов: Мога да кажа колко печелят зърнопроизводителите

1
Според директора на НАП безпокойството на земеделците е безпочвено
Според директора на НАП безпокойството на земеделците е безпочвено Снимка: bTV

Според директора на НАП безпокойството на земеделците е безпочвено

Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено. Това каза в предаването „120 минути“ по bTV директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов по повод предстоящите протести на зърнопроизводителите.

Мога да кажа точните суми. За целия сектор това са над 1,8 млрд. лева за юридическите лица и над 600 млн. лева за еднолични търговци и физически лица. Това е печалбата“, поясни той в отговор на въпроса дали потвърждава думите на премиера, че през миналата година зърнопроизводителите са отчели 25% по-голяма печалба спрямо 2021 г.

Той отбеляза също така, че с прекратяването на забраната за внос на украинско зърно е свързан с изискването от страна на ЕС за въвеждането на регулаторен режим в тази посока от страна на Украйна. Според него това е нещо, за което не се говори.

„От понеделник започва да действа този регулаторен режим за износ на някои стоки от Украйна, което означава, че няма да има свободно и безконтролируемо изнасяне на стоки. Този контрол ще се осъществява от Украйна, но вероятно ще има и механизми за проверка от страна на ЕС. Предстой да видим това в понеделник“, поясни той.

Румен Спецов коментира и как вноса на продукти от Украйна ще се отрази на цените. „Цените на тези стоки се определят от борсовите индекси. Това, от което вероятно се опасяват нашите производители, е, че в България ще дойдат продукти с много ниски цени и евтини суровини. Но за да стигнат тези продукти от Украйна до България има разходи за транспорт. Така че на този етап никой не знае на каква цена ще бъдат доставени суровините“, уточни той.

Директорът на НАП призна, че има свръхпечалба в сектор „Земеделие“. Те са от миналата година и са генерирани в една друга обстановка, подчерта обаче той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    9
    Русчоклия
    Колко е МИТОТО на стоките от Украйна? 20...30... 40 %?
  • 32
    8
    ники
    Много тролове много измет платена от хамерика за българия вашта майка и боклуци безродни ,а спецов я кажи колко откраднаха политиците начело с теб а боклуци
  • 30
    7
    Данъкоплатец
    Спецоф да каже какво става с крадците от ФК Леефски, които дължат сумати милиони дългове към НАП? Чакаме отговори!!!
  • 47
    6
    робин худ
    И защо трябва да ядем отровно с пестициди и Радияция зърно всички Българи а цървил с цървул https://www.facebook.com/reel/1338002843739016
  • 38
    5
    Данчо ментата и компания
    Ей, боклук скапан, ваща некоалиция от подлоги на чужди господари много сте се завайкали за печалбата на земеделците - последният останал сектор, който все още е в български ръце, работи, печели и внася данъци в хазната. Страно защо вие политически боклуци такива дума не обелвате за свръх-печалбите на банки, телекоми, и ЕРП-та, които дерат както си искат населението и изнасят печалбата извън бг.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари