Румен Радев: Планът за възстановяване и устойчивост на България ще бъде ревизиран

0
Държавният глава е категоричен, че има сериозни корупционни схеми при строителството на магистралите у нас, които трябва да се разследват
Държавният глава е категоричен, че има сериозни корупционни схеми при строителството на магистралите у нас, които трябва да се разследват Снимка: БГНЕС / Архив

Оценката на Брюксел за Плана за възстановяване и устойчивост на България е, че не просто е желателно, а трябва да се ревизират редица неща

 Точно поради липса на достатъчно перспектива и устойчивост. Това заяви днес пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали служебното правителството планира ревизия на националния план.

Затова, по думите на президента, служебното правителство работи усилено за да предложи проекти, които да бъдат в съответствие с изискванията и духа на модернизацията на една европейска държава. „Надявам се служебният кабинет, там е концентриран сериозен експертен потенциал, да успее в срок да предложи тези проекти. Има определена времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак и ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена и може да се продължава нататък“, заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за реакциите след действията на Беларус по принудителното приземяване на самолет, президентът припомни, че те са били единодушно осъдени в приетата декларацията на Съвета. "Отвличането и принудителното приземяване на самолет е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полетите", подчерта Румен Радев.

Запитан дали има информация, че компании, които попадат по санкционни режими са строили „Турски поток“ в България, с техника, която е отклонена от европейски проекти и дали е готов да инициира разследване, държавният глава посочи, че други институции инициират разследвания.

Ще се направи всичко възможно това да се провери. Не само „Турски поток“. Виждате, че цяла магистрала се строи „на тъмно“. Огромни ресурси се плащат, знаете 4,5 млрд. лв. с „ин хаус“ процедури без обществена поръчка, с неясни критерии и когато се строи „на тъмно“, винаги се създават условия за две неща – условия за корупция, условия за ниско качество“, посочи Румен Радев. Държавният глава добави, че тези проверки са изключително трудни, защото тепърва трябва да се разбере кои са контрагентите. Не е известно и какви пари са получавали те, срещу какви дейности, при какви гаранции и при какво качество.

„Това са сложни механизми за проверка, защото изискват големи екипи от хора, а всъщност това са същите хора, които са сключвали договори, които са раздавали пари, които са изготвяли технически спецификации, които са приемали обектите за готови. Трябва да се мобилизират същите институции и контролни органи, които досега не са реагирали, дали са имали информация, или не“, подчерта още президентът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари