Румен Радев е предпазлив в оценката на мораториума на цената на тока

0
Миналата седмица депутатите гласуваха мораториум на цените на енергоносителите
Миналата седмица депутатите гласуваха мораториум на цените на енергоносителите Снимка: БГНЕС / Архив

Президентът Румен Радев предупреди, че е трудно да се прогнозира до какво ще доведе замразяването на цените на тока и парното

Миналата седмица депутатите гласуваха мораториум на цените на енергоносителите, пише  Свободна Европа. 

Президентът Румен Радев предупреди, че не трябва да се допуска мораториумът върху повишаването на цените на електроенергията да създаде големи проблеми след края на действието си.

"Цените на електрическата енергия са огромен проблем не само в България, а в целия Европейски съюз. Затова трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението, както на домакинствата, така и на небитовите потребители. Това трябва да става изцяло в рамките на закона и мисля, че тук се нуждаем от един задълбочен експертен анализ какво става с нашата енергийна система", каза Радев.

На практика Радев повтори тезата си от четвъртък, когато каза, че е необходимо мораториумът върху енергийните цени у нас да бъде обмислен много добре на експертно равнище.

В сряда депутатите наложиха мораториум върху цените на тока, водата и парното за битови потребители на нивата от 1 януари 2021 г. След края на парламентарното заседание обаче началничката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова каза, че новосъздадената временна парламентарна комисия за енергийната криза ще преразгледа мораториума.

Ден по-късно депутатите гласуваха поправки на вече взетото решение. Новото в прегласуваното решение е, че мораториумът не е безсрочен, а е за срок до края на март. Цените цените се замразяват на нивата от 16 декември.

Последното поскъпване на тока за битови потребители беше на 1 юли тази година, когато цената беше увеличена с 3,5 до 5%. Разликата се дължи на това, че домакинствата ползват различни доставчици.

По закон следващите прогнозни цени на тока за домакинствата трябва да се определят на 1 юли 2022 г. Ако се установят сериозни разминавания между реалните цени и прогнозните им стойности за едногодишен период, КЕВР има право да извърши преизчисление на шестия месец, тоест в началото на януари 2022 г.

До този момент министърът на енергетиката Александър Николов не е коментирал кризата с цените на тока и парното.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари