Румен Радев: Българските мюсюлмани са неразделна част от нашето общество

0
Тази вечер президентът е на тържествена вечеря ифтар
Тази вечер президентът е на тържествена вечеря ифтар Снимка: Йордан Симеонов / 24 часа

"Българските мюсюлмани са уважавана и неразделна част от българското общество."

Това каза президентът Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар, предаде News.bg

"Вярвам, че всички заедно тази вечер продължаваме една добра традиция. Тази традиция има своето наистина важно измерение, защото на държавно равнище потвърждаваме важен символ на уважение към нашите български мюсюлмани", посочи държавният глава. "Много години се е изграждало мирното съжителство между различни религии в нашата държава. В нашата нова история етническата и религиозната принадлежност са фактори, които не разделят, а напротив обогатяват и развиват многообразието на нашата идентичност като български граждани", изтъкна още в словото си Румен Радев. Президентът визира отколешната традиция мюсюлмани да черпят християни с баклава за Шекер Байрам, а християни да носят козунаци на съседите си мюсюлмани за Великден.

Радев бе категоричен, че за нас е изключително важно да развиваме тези традиции. В България те имат своя дълбок смисъл. "Наистина нашите български мюсюлмани да не бъдат ученици на чужди мисионери, а напротив могат да дават уроци за това - как се живее в мир, разбирателство и взаимно уважение с останалите общности", посочи президентът.

Държавният глава изрази надежда нашият мирен модел да се пренася за следващите поколения. "Защото ние продължаваме да утвърждаваме вековната мъдрост, че само с общи усилия, с протегната ръка към ближния можем да градим дом, в който нашите деца да живеят в мир, разбирателство и взаимно уважение", изтъкна още Румен Радев.

Той увери присъстващите, че е съпричастен към делниците и празниците на всички големи общности в България. "Ще живея заедно с техните проблеми и радости, ще споделям техните надежди. На всички и на българските източноправославни християни, и католиците, и на българските мюсюлмани, и на евреите, и на другите общности", каза още президентът Румен Радев, домакин на тържествената вечеря ифтар.

Д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия на мюсюлманите в България изтъкна, че българската мюсюлманска религиозна общност е чужда на омразата и конфликтите. Той изтъкна, че присъствието му на една маса, заедно с патриарха и с президента е добър знак не само за хората в България и в това отношение държавата ни може да бъде пример. "Ние полагаме усилия да бъдем съпричастни към проблемите на хората и да споделяме тяхната съдба. Уважаеми г-н президент на фона на динамиката, която протича около нас, когато сме свидетели на физическо насилие и още по-пародоксално, когато религията се използва за политически цели и за оправдаване на извършваното насилие, мюсюлманите в България запазиха доброто отношение към хората с различно изповедание и лоялността си към родината.

Ние се гордеем, че с общи усилия не допуснахме участието на българи в ДАЕШ. Даваме си сметка, че всеки успех изисква още по-големи усилия", заяви д-р Хаджи.

Домакини на традиционната вечеря ифтар по повод началото на Рамазан Байрам са президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева. Традиционната вечеря събра представители на духовенството - българският патриарх Неофит, представители на дипломатическите мисии у нас. Ифтар те споделиха със сирийски бежанци.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари