Румънски туристи се изкъпаха в Рилските езера и обиждаха служител

3
Експерти са категорични, че всяко навлизане във водите има негативно влияние за целостта им
Експерти са категорични, че всяко навлизане във водите има негативно влияние за целостта им Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Ново нарушение на правилата в Национален парк "Рила"

Туристи са се изкъпали в едно от Седемте рилски езера. Нарушението е заснето от служител на парка, но до момента наказания за деянието няма.

По време на дежурството си Стефан Кирилов вижда как туристи влизат в едно от езерата и ги предупреждава, че са в нарушение, разказва Bulgaria On Air.

В отговор на забележката си той получава арогантно поведение - румънските туристи отказват да му предоставят своите документи за самоличност и напускат територията на парка. Те все още не са установени, тъй като е нямало полиция на мястото.

"До момента нямаме официална информация, очакваме до дни да получим такава. При необходимост ще се търси съдействие от Министерството на външните работи", коментира той.

Глобите за туристи, които влизат в езерата, са от 500 до 5000 лв.

"Води до свличане на земни маси, след което навлизане на почвени частици в езерата, а също така и внасяне на допълнителна органика, която повлиява на растителността да се развива, заради което езерата се заблатяват", поясни той.

Служителите от "Паркова охрана" разказват, че масово туристите прекрачват забраните. През 2019 екипът на популярния британски пътешественик и експерт по оцеляване Беър Грилс бе глобен, след като се оказа, че при заснемането на филм в Рила са палели огън, ловували са жаби и са плували в езерата. През 2018 година група мъже играха хоро в едно от езерата заради снимки на филм. Експерти са категорични - всяко едно навлизане във водите на езерата има негативно влияние за целостта им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    до 4
    Че нямаше ли къде другаде да направите бивак на катуна си?
  • 0
    4
    Хайде, хайде до 3
    Всъщтост, опитах ама не се получи. Но, Да, пикал съм съм там. И акане имаше. На палатки бяхме.
  • 1
    3
    до 2
    Като те чета съм сигурен, че си се и изпикал в езерото.
  • -4
    2
    Хайде, хайде
    И аз съм се къпал там. То "къпане" е противоречива дума. Топките ми влязоха в гърлото от студ. Ама на, за екшъна.
  • 7
    1
    Чоко-боко
    Това е поредния случай, в който се доказва, че никой не ни ЕБАВА за стотинка. БГ НЯМА никакъв авторитет сред съседите. А и не само сред тях. Бях жив свидетел когато на български туристи се направи забележка, че се снимат на близък до брега в езеро Бъбрека камък. А на украинка, снимана с развято национално знаме, пак стъпала на на камък в езерото (Бъбрека) - НИЩО. Охраната наблюдаваше дружелюбно. Е???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари