Румънски експерт: Кибервойните вече са реалност

0
Очакваме атаки срещу енергийния сектор, коментира Дан Кимпеан
Очакваме атаки срещу енергийния сектор, коментира Дан Кимпеан Видео: NOVA

Очакваме атаки срещу енергийния сектор, коментира Дан Кимпеан

Очакваме много атаки срещу критична инфраструктура. Енергийния сектор е сред основните цели. Много инциденти през последните две години са били съсредоточени срещу енергийни организации – нефт, газ, производство и пренос на енергия и т.н. Също така наблюдаваме систематично прицелване към болници. Това заяви в ефира на предаването "РеВизия" по NOVA NEWS генералният директор на румънската Национална агенция по киберсигурност Дан Кимпеан.

"26 болници в Румъния бяха засегнати от координирана, целенасочена ransomware атака. Виждаме и инфраструктура в сферата на транспорта, в правителствения сектор, както и финансовия и банков сектор систематично атакувани от различни групи. Много от тях финансово мотивирани, други – по идеологически подбуди. Кибервоенното дело и кибервойните вече са реалност, особено предвид много сложния геополитически контекст като войната на агресия на Русия срещу Украйна. Видяхме, че броя и сложността на кибератаките, извършени през последните две години, нараснаха значително. Бих казал, че е нова реалност, с която държавите по източния фланг на ЕС и НАТО се срещат всеки ден, и ще се борят със същите предизвикателства и в бъдеще", коментира той.

По думите му всяка секунда около 126 нови смарт устройства се свързват с интернет. "Говорим за устройства за промишлен контрол, за технологиите, които играят важна роля в ежедневния ни живот, в икономиката и обществото ни. Проблемът е, че има твърде много. Много от тях са създадени от инженери, не IT специалисти или експерти по киберсигурност, а и много от тях са част от критичните ни процеси.

"Наблюдаваме, че много групи започнаха систематично да атакуват отделни лица, не само големите банки или правителствени организации, нито индустрията като цяло. Има фокус и много атаки срещу отделни лица. Те започват с фишинг кампании, с лични съобщения по редица канали в социалните мрежи, обикновено търсят данните на тези лица, данни със стойност, които се криптират, използват се за изнудване и за които повечето от атакуващите в общи линии искат пари", посочи киберексперт.

Той алармира, че се използва изкуствен интелект, за да генерират фалшиви видеа и съобщения – изпращани до обикновени потребители. "Те подвеждат потребителите да отворят линк, да свалят програма, да я инсталират или извършат определени операции. Веднага след това данните се крадат, потребителските профили се компрометират, данните се криптират. Трябва да сме наясно, че съществуват рискове, свързани с технологиите. Но има и добри новини – има мерки за противодействие, прости мерки за киберхигиена, например пароли, употреба на двуфакторна автентикация, да не се отварят съобщения, получени от непознати. Тези прости мерки ни помагат да останем защитени", обясни Кимпеан.

Според него трябва правителството и сектор Киберсигурност да работят заедно, за да се справят с предизвикателства, свързани с огромните количества данни. "Трябва да въведем регулаторни мерки, които са гъвкави и не вредят на бизнеса, но и защитават потребителите", смята експертът.

Той разкри, че все повече кибертерористи, използват криптовалути в сравнение с преди години. "Те знаят как да работят с тези технологии и ги използват умело, за да придвижват финансови ресурси и пари, да събират откупи и да финансират дейностите си. Определено, за съжаление, е инструмент, използван от престъпния свят по ред причини", отбеляза киберспециалистът.

По думите му войната в Украйна има и истински кибероперации и в двете посоки. "По отношение терористичните атаки срещу Израел също има хибридни кибероперации. Според мен всеки конфликт, който ще възникне в бъдещето, винаги ще има киберизмерение, което трудно ще се проследява, защото нищо не гръмва, нищо не се руши и не се разпада. Тези операции обикновено се провеждат бавно и тихо в киберпространството, свързани с данните на всяка от страните", предупреди той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари