Румънска медия: България се поддаде на шантажа на Унгария за Шенген

1
Унгарският външен министър Петер Сиярто дори заплаши да блокира влизането на България в Шенген, ако данъкът се запази
Унгарският външен министър Петер Сиярто дори заплаши да блокира влизането на България в Шенген, ако данъкът се запази Снимка: Simon Wohlfart / Bloomberg

Унгарският външен министър Петер Сиярто дори заплаши да блокира влизането на България в Шенген, ако данъкът се запази

"България се поддаде на шантажа на Унгария за влизане в Шенген. Парламентът в София премахна таксата върху руския газ". С това заглавие излезе тази вечер една от основните румънски медии Digi24, предаде Фокус.

"България, която се надява най-накрая да бъде приета в Шенгенското пространство след години на чакане, се съгласи с искането на Унгария за елиминиране извънредна такса върху руския газ, транспортиран на нейна територия до Унгария и Сърбия, съобщават AFP и Agerpres.

Парламентът в София гласува в понеделник отмяна на мярката, която влезе в сила на 13 октомври. Таксата е 20 лева (10 евро) за мегаватчас (MWh) газ, транспортиран по газопровода "Турски поток".

Първоначално мярката имаше за цел да "намалят печалбите на Газпром", но се оказа сложна за изпълнение и руският гигант така и не изплати дължимата сума.

Будапеща и Белград, зависими от руските въглеводороди и нетърпеливи да поддържат връзки с Кремъл, осъдиха решението, заявявайки, че това е "враждебна мярка, която застрашава енергийните доставки на двете страни".

Унгарският външен министър Петер Сиярто дори заплаши да блокира влизането на България в Шенген, ако данъкът се запази.

"Ако Унгария спази обещанието си, ветото трябва да бъде отменено незабавно", каза премиерът Николай Денков в телевизионно интервю.

Присъединяването към зоната за свободно движение най-накрая изглежда близо за България, която е член на ЕС от 2007 г., коментират от Агенция Франс Прес.

От двете непокорни страни, които се противопоставиха на присъединяването миналата година, Нидерландия миналата седмица счете, че се съгласява за София, докато Австрия смекчи позицията си.

Тя представи идеята за това, което нарече "Въздушен Шенген", като каза, че е готова да облекчи правилата за въздушно движение за България и Румъния, ако Брюксел укрепи външните граници на ЕС", припомня Digi24.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    ********************************************************************************
    Ми ... политици-педераси, сър! Като им скръцнеш със зъби и се посират по *топките*!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари