Румъния се надява да изкара зимата без вносен газ

0
Газохранилищата на северната ни съседка са пълни
Газохранилищата на северната ни съседка са пълни

Газохранилищата на северната ни съседка са пълни

Румъния разполага с около 3,2 милиарда куб. м. природен газ в шестте си хранилища в Бирчулещ, Герчещ, Сармашел, Урзичен, Балачанка и Търгу Муреш, съобщава Диджи24, цитирана от БТА.

Пет от съоръженията се управляват от Депогаз (Depogaz), а това в Бирчулещ в окръг Дъмбовица е най-голямото в страната. Там може да се съхранява до 1,31 милиарда куб. м. газ. Хранилището разполага с 60 сонди, които достигат до 2000 метра дълбочина. В периода на запълване на хранилището до 1 ноември сондите инжектират газ в хранилището, а през студения сезон - извличат газ от него. Тази зима само от това хранилище могат да бъдат изтеглени до 16 милиона и половина куб. м. газ на ден, твърдят шефовете на Депогаз. Подобно количество ще може да бъде изтеглено и от останалите четири хранилища, управлявани от контролираната от Ромгаз (Romgaz) компания. Вътрешният добив на газ също може да достигне 20-25 милиона кубически метра. Това означава, че в нормален зимен ден, когато консумацията е около 50-55 млн. куб. м, няма да има нужда от внос.

Ако зимата е като миналата и не е мразовита, газът от собствено производство и тези от хранилищата може да се окажат достатъчни”, коментира наскоро министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа.

За да увеличи енергийната си независимост, до 2030 г. Румъния планира да инвестира около половин милиард евро за увеличаване на капацитета за съхранение на природен газ в хранилищата в Сармашел, Герчещ, Бирчулещ и Балачанка. Ще бъде построено и ново хранилище в района на Фалтичени, Молдова. Целта е след седем години Румъния да може да съхранява над четири милиарда кубически метра газ. Инвестиция, за която ще са необходими около 475 милиона евро, отбелязва Диджи24.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари