Румъния отбелязва националния си празник

1

Сред гостите на събитията в Гюргево бяха областният управител на Русе Данаил Ковачев, заместникът му Георги Георгиев, както и кметът Пенчо Милков

Румъния посреща днес националния си празник 1 декември. По традиция в Гюргево се състояха редица церемонии по случай паметната дата. Сред гостите на събитията по-рано днес бяха областният управител на Русе Данаил Ковачев, заместникът му Георги Георгиев, както и кметът Пенчо Милков, а също и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева.

По традиция началото на тържествата беше дадено пред Паметника на героите в двора на едноименната църква, където беше отслужена заупокойна молитва, а след това бяха положени венци и цветя от всички присъстващи.

Тържествената програма продължи с изпълнения на Духовия оркестър при културен дом „Йон Виня“, а в парада се включиха всички структури, отговарящи за реда и спокойствието на хората от окръга, като по време на него бяха показани повече от 60 единици специализирана техника. Дошлите на парада можеха да се запознаят с най-различни автомобили и специализирана техника, предназначена за целите на полицията, армията и спешната медицинска помощ в кризисни ситуации.

В парада участваха повече от 200 униформени. Кулминацията на честванията бе преминаването на над 700 ученици и техните учители, които носеха 150-метров национален флаг. В небето над съседно Гюргево полетяха и хиляди балони в цветовете на румънския трикольор – синьо, жълто и червено.

Приветствия към присъстващите бяха отправени от префекта Флорина Станкулеску и кмета Адриан Анегелеску. Според Ковачев сътрудничеството между двете държави е на отлично ниво и посочи, че Русе и Гюргево винаги са били посочвани за пример в трансграничните отношения. „В рамките на програмите а трансгранично сътрудничество двата региона постигнаха много – както българската, така и румънската страна участва в различни проекти, благодарение на които беше закупена техника за реакция в бедствени ситуации, реставрирани бяха църкви, ремонтирани бяха и пътища. Не на последно място се реализираха и много културни събития“, каза Ковачев.

Той обаче обърна внимание и на необходимостта от засилване на усилията на двете страни към подобряване на транспортната свързаност, като акцентът отново беше поставен върху изграждането на втори мост над река Дунав в района, както и от нуждата за облекчаване на граничния контрол.

Веднага след официалната част Ковачев и Георгиев проведоха среща председателя на Окръжния съвет Думитру Беяну и представители на институции от Гюргево. В рамките на срещата отново от страна на двете страни бе потвърдено отрицателното страновище на местните и държавни власти относно изграждането инсинератора за биологични отпадъци в Гюргево по сегашния му проект.

Същевременно в Букурещ се проведе грандиозен военен парад в района на Триумфалната арка. В него се включиха повече от 100 технически средства, сред които и много самолети от бойната авиация. Сред звездите на парада бяха бронираните машини „Пираня“, произведени в Румъния. За първи път на събитието гостите и жителите на Букурещ видяха и хеликоптери „Блек Хоук“.

Припомняме, че Националният празник на Румъния се празнува официално от 1990 година. На практика денят олицетворява Голямото обединение от 1918 година, когато в Алба Юлия 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат (най-западната част на Румъния до границата с Унгария и Сърбия) с Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    123
    Бенчо некадърника две приказки на български не може да върже, ама се кипри с румънците! Областното недоразумение и то се пъчи да го докара откъм пиар! Срам за Русе са тези двамцата!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари