Ротавирусните ваксини вече се плащат от държавата

0
До момента всички желаещи родители купуваха ваксината срещу ротавирус сами, което им струваше около 400 лева
До момента всички желаещи родители купуваха ваксината срещу ротавирус сами, което им струваше около 400 лева

На днешното си заседание правителството прие Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България 2017 - 2021 г., с която се осигуряват публични средства за ротавирусни ваксини на бебетата над 6 месеца.

Ваксинацията ще е по желание на родителите, също като тази срещу рак на маточната шийка, но ще се заплаща от Министерството на здравеопазването. За двете препоръчителни ваксини за тази година са предвидени 2.1 млн. от бюджета на ведомството, обявиха от здравната каса при представянето на програмата в средата на декември, информира Дневник.

До момента всички желаещи родители купуваха ваксината срещу ротавирус сами, което им струваше около 400 лв. В същото време всяка година здравната каса плаща между 10 и 12 млн. лв. за лечение на деца от 0 до 5 години с ротавирусни гастроентерити. Заболяването протича тежко в ранна детска възраст и децата бързо се влошават. Всяка година по данни на Центъра за заразни и паразитни болести се отчитат между 18 и 20 хил. такива случая.

С приемането на новата програма България изпълнява препоръките на СЗО от 2013 г. за включване на ротавирусните ваксини в имунизационния календар на държавата. За целта здравното министерство е направило целенасочени изследвания, извършени от пет университетски болници и Националната лаборатория по ентеровируси на Националния център по заразни и паразитни болести, които са показали заболяването като "сериозен здравен проблем за децата в ранна възраст" - най-чест във възрастта от 6 до 23 месеца.

Проучванията показват, че в Белгия, която е една от първите европейски страни, въвели ваксината (през 2008 г.), още на първата година броят на случаите с бебета под една година, които са пострадали от ротавирусна инфекция, намалели с 81%. Великобритания въвежда продукта в националната си програма през 2013 г., като лекарите успяват да обхванат 93% от децата и в резултат броят на регистрираните инфекции намаляват със 78%.

Рак на маточната шийка

С друго решение от днешното заседание на Министерския съвет се продължава също и програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка 2017 – 2020 г., по която се осигуряват ваксините срещу този вид рак. В съобщението си пресслужбата на правителството припомня, че от рак на маточната шийка умират над 260 хиляди жени, и проблемът в източна Европа е особено сериозен, защото смъртността тук е два пъти по-висока, отколкото в останалите части на Европейския регион на Световната здравна организация.

В България има и трайна възходяща тенденция на показателите за заболеваемост и смъртност. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи, регистрираните жени с рак на маточната шийка в страната са 412,1 на 100 000 за 2015 г. в сравнение с 401,9 на 100 000 жени през 2014 г. Това означава, че всеки ден в България от това умира една жена и се диагностицират три нови случая на заболяването, въпреки че от години болестта е предотвратима с ваксина.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари