"Роснефт" на съд в САЩ?

1
Делото е възбудено заради сделка с Венецуела
Делото е възбудено заради сделка с Венецуела

Дъщерна фирма на "Роснефт" е страна по дело в САЩ.

Канадската златодобивна компания Crystallex я обвинява в незаконно предаване на активи. Делото е възбудено заради сделка с Венецуела.

Rosneft Trading S.A. е обвинена в измамно предаване на активи по законодателството на щата Делауеър. Искът е подаден на 4 януари 2017 г. Канадската компания е поискала от съда да признае 49.9% акции на американския оператор Citgo, подконтролен на венецуелската нефтогазова компания Petróleos de Venezuela S.A., за "измамен трансфер".

През ноември 2016 г. PDVSA предоставя 49.9% акции на американския оператор на швейцарската Rosneft Trading S.A., която получава правото за обмяна на кредит, чиято сума възлиза на $1.5 млрд. Информацията е обнародвана за първи път от разследващия журналист Стивън Бодзин в REDD Intelligence.

Стратегическият актив става предмет на разследване на Комитета по чуждестранни инвестиции CFIUS. На практика "Роснефт" не притежава 49.9% от тези акции, тъй като те представляват залог за възможен кредит, дори ако администрацията на Доналд Тръмп одобри този трансфер.

Потенциално препятствие за сделката обаче са действащите по отношение на "Роснефт" американски санкции, конкретизират от Venezuela Opportunity Fund. А Крейг Пиронг, професор по финанси от Хюстънския университет, пояснява, че фактически "Роснефт" не може да бъде собственик на акциите, докато PDVSA не обявят дефолт по своите задължения. Но ако това се случи, компанията пак няма да притежава контролния пакет акции, тъй като нейният дял е по-малък от 50%.

Нели Петрова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари