Росица Матева: ЦИК все още не знае какви ще са устройствата за видеонаблюдението на изборите

0
Говорителят на ЦИК коментира и липсата на указания какви трябва да бъдат параваните
Говорителят на ЦИК коментира и липсата на указания какви трябва да бъдат параваните Видео: NOVA

Говорителят на ЦИК коментира и липсата на указания какви трябва да бъдат параваните

По-малко от три седмици преди изборите общините все още нямат яснота какви паравани трябва да се осигурят в секциите за гласуване. На тези избори не трябва да има кабинки.

Красимир Иванов, директор Дирекция „АПИО“ - Община Монтана, каза, че никъде не е разписано какви да бъдат параваните, а в Изборния кодекс думата „кабина“ е заменена с „параван“ без допълнителни уточнения. Той посочи, че са отправяли въпроси, но нямат отговори. Иванов допълни, че са притиснати от времето, предава NOVA.

Той уточни, че не в компетенциите на общините как ще се осъществи видеонаблюдението.

Росица Матева, говорител на ЦИК, каза, че при тях пристигат писма с въпроси за размерите и вида на параваните. От ЦИК изпращат тези запитвания към МС, допълни тя. Матева посочи, че отговорът на администрацията на МС е, че не е необходимо решението за параваните да е централизирано.

Говорителят на ЦИК коментира и видеонаблюдението на изборите. „ЦИК има намерението да разпише подробно действията, които трябва да извършва председателя на избирателната комисия след приключване на изборния ден, преди започване на преброяването, с включване на устройството, разполагане на масата, на която ще се брои. Но ЦИК трябва да получи информация какви ще бъдат тези устройства, а и дори да ги видим.“ Матева посочи, че ЦИК все още не знае какви ще бъдат устройствата. Тя смята, че ще бъдат използвани телефони.

Матева посочи и как ще протече гласуването, как ще се преброяват гласовете и как ще изглеждат протоколите. Тя даде информация и за бюлетините.

Матева коментира и възнагражденията на членовете на комисиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари