Росица Матева: Не е сниман този хеш код, извършени са други действия

0
Информацията, която получихме от ДАНС е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини, заяви говорителят на ЦИК
Информацията, която получихме от ДАНС е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини, заяви говорителят на ЦИК Видео: bTV

Информацията, която получихме от ДАНС е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини, заяви говорителят на ЦИК

Не е сниман този хеш код, извършени са други действия“, заяви заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева във връзка с появилата се информация в петък, че на 25 октомври зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е снимал кодовете на машините, записал ги на телефона си и на флашка.

В МЕУ, в защитена среда, се проведе доверено изграждане на изходния код. Тогава беше създаден и хеш кодът, който беше публикуван на Фейсбук страницата на МЕУ. Този код е публичен. В понеделник, отново в защитена среда, беше предоставен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основание да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините“, уточни Матева.

Росица Матева посочи обаче, че не може да оповести конкретните действия на Стойнов. „Информацията, която получихме от ДАНС е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини“, категорична бе тя.

ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички общински избирателни комисия и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е приела такова решение. То ще бъде разгледано на заседание на ЦИК. Не би трябвало да има как да се гласува с машини, защото ЦИК не е дала разрешение машините да напускат склада. Как са го напуснали и каква е причината да тръгнат по страната, трябва да отговори вътрешният министър“, посочи Матева.

Тя подчерта, че винаги ЦИК давала разрешение машините да напуснат склада. По думите ѝ, след като разбрали, че машините са напуснали склада, в който се съхраняват, незабавно дали указания да се върнат и да бъде запечатан.

Всички машини трябва да бъдат върнати в склада“, уточни Матева.

Тя посочи, че от репортаж на bTV разбрала, че решението на ЦИК- да бъдат върнати машините в София, не се изпълнява. По думите ѝ ще информира председателката на ЦИК Камелия Нейкова и тя ще се свърже с вътрешния министър и с главния секретар на МВР, за да разберат защо не се изпълнява решението на ЦИК.

Матева подчерта, че до решението за отмяната на машинното гласуване се е стигнало, след като до ЦИК е достигнал доклад на ДАНС. „Министърът на електронното управление заяви, че зам.-министърът е потвърдил пред него информация, която се съдържаше в доклада на ДАНС. От МЕУ получихме писмо, че машините не са удостоверени, а това е условие да има машинно гласуване“, посочи тя.

Тя коментира и появилата се информация, че ОИК - София се противопоставила на ЦИК и е взела решение да има машини в столицата. Матева обяви решението на общинската комисия за незаконосъобразно.

Решението на ОИК е, че ще раздаде на СИК всички изборни книжа, които не са изменени или отменени“, каза председателката на ОИК-София Полина Витанова пред bTV.

„ОИК - София не е вземала решение, че ще се осъществява машинно гласуване, тъй като комисията не предава на СИК машини за гласуване. Те се предават от фирмата, която ги поддържа „Сиела Норма“. В София ще има машинно гласуване, ако фирмата предаде на СИК машините за гласуване“, каза Витанова.

Матева коментира, че решението на ОИК-София не е да има машинно гласуване.

„София не може да бъде извадена от цялата страна. ЦИК не може да преосмисли решението през днешния ден“, категорична бе Матева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Иванов
    Не знам нас ли ни прави на тъпи, или самата тя е тъпа. Какво прави един принтер? Отпечтва това, което е на екрана? Ако го отпечатва правилно всичко е О. К. Какви кодове, какви пет лева. Машината нито сумира, нито издава протоколи, ако отпечатва правилно тя е супер. Има протокол за това. Май манипулацията а тези избори идва откъм ГЕРБ и ДПС, на които не им изнася поне 15% да не са недействителни бюлетини. Защо? Защото май българите се влюбиха в машините, защото те не лъжат.
  • 2
    2
    Проститутки
    И тая като началничката си, тръгнала навремето от един СИК в Русе като прост член от квотата на изтеклото в канала НДСВ, помним я. Никога няма да разберем с колко тия двете са захлебени като магистрални мърши, за да опорочат вота и да участват в опита за сваляне на правителството. нНо дано в скоро време не помиришат не само ЦИК, а каквато и да е държавна работа. Има глад за чистачки, ориентирайте се, мърши.
  • 4
    1
    Htrew
    Е вече не се издържа! Съвсем реално изборите нагласени!!! Как да се мотивират хората да отидат да гласуват,като право куме в очи им казват,че няма смисъл?! Това не е държава! Всеки си реди нещата както му изнася! А ако наистина този зам. министър е направил гаф,без да се обяснява,веднага да е аут!!! Стига сте ни наливали лимонада в ушите!!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари