Росен Желязков: Бесен съм! Можехме да решим мача!

0
Имаме полезен ход. Това „пакетче“ няма да стане
Имаме полезен ход. Това „пакетче“ няма да стане Видео: bTV

Пакетът „Мобилност“ влиза за гласуване в Европейския парламент на 27 март.

Предложеният пакет "Мобилност I" предизвика тяхното недоволство, както и техни колеги от други източноевропейски страни, тъй като предвижда камионите да се връщат у дома на всеки четири седмици, а самите шофьори да нямат право да спят в кабините и трябва да нощуват в хотел.

Заради решението на Европейския парламент се очаква българските превозвачи да излязат на протести в Страсбург и в София. За 27 март има организиран чартърен полет за 105 души, които ще протестират в Страсбург. Протестът в София ще бъде организиран пред сградата на Европейската комисия на ул. „Г. С. Раковски“. Очаква се в столицата да изразят недоволството си и представители на 12 000 български транспортни фирми с международен лиценз.

След решението на Европейския парламент от понеделник вечерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков коментира за Агенция „Фокус“, че два гласа не са достигнали 2 гласа, за да бъде махната точката от дневния ред на Европейския парламент. По думите му оттук нататък продължава мобилизация за сряда, така че да прекарат колкото се може повече от българските текстове. „Нашите превозвачи трябва да знаят, че каквото и да се случи в сряда, това няма да е окончателното гласуване. Предстоят триалози и второ четене, така че имаме ход. Имаме полезни маневри“, подчерта евродепутатът. Новаков добави, че в сряда, когато в Страсбург се очакват протести на българските превозвачи, той ще излезе и ще ги подкрепи.

На извънреден брифинг министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че е бесен от решението на Европейския парламент. По думите му сме имали 17 члена от 700 в ЕП, които са могли да „решат мача“. Според него решението означава, че Европа е разделена дори в Европейския парламент. „В момента загубихме нашият мач в последната секунда на продължението. Имаме полезен ход. Това „пакетче“ няма да стане. Ще кажа „forget about it“. Ние не искаме най-добрия вариант за България, защото сме европейци, искаме най-добрия вариант за Европа. А той е да не се фрагментира пазарът, да не се решават въпроси на конкурентоспособността със законодателни решения, да не бъде сегментиран, да не бъдат протекционистки законите. Това е добро за Европа. Което е добро за Европа, е добро за България“, подчерта министърът. По думите му този пакет в този вид не може да има бъдеще, защото той е против принципите на Европа, европейското право, против принципите на състоянието, конструкцията, развитието и бъдещето на ЕС, против принципите на Лисабонския договор. Според него пакетът е абсолютно дискриминационен и ще бъде атакуван, ако влезе в сила по всички правила, които самият Съюз е създал.

За Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев заяви, че това не е краят. „В сряда ще започне гласуването, но е с над 1600 поправки по текстовете. Това не се случвало никога в ЕП. Аз не смятам, че сме загубили битката и че този пакет може да мине през този мандат. 1600 поправки – това означава, че евродепутатите ще спят няколко дни в пленарна зала – няма как да се случи. При така състоялата се ситуация председателят на ЕП Антонио Таяни може да върне този закон и той отново да отпадне от гласуване в пленарна зала“, каза евродепутатът. Андрей Ковачев прогнозира, че ще има опити от страна на други евродепутати за групиране по съдържание на определени поправки. Българските евродепутати ще искат разделно гласуване. По думите му казусът е прецедент – за първи път в пленарна зала ще влиза законодателен акт без да е минал през ресорната парламентарна комисия. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари