Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

0
Димитър Ганев не изключва и провеждането на президентски и предсрочни парламентарни избори  по формулата „две в едно“
Димитър Ганев не изключва и провеждането на президентски и предсрочни парламентарни избори по формулата „две в едно“

Президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат, тъй като е много малко вероятно ГЕРБ да издигне кандидатурата му, а без подкрепата на партията сегашният държавен глава не би могъл да достигне дори и до балотаж”. Това заяви политологът Димитър Ганев в ефира на БНР.

Анализаторът смята, че решенията за кандидатурите за президент ще зависят до голяма степен от социално-икономическата и политическата конюнктура през следващите 6 месеца. Ако в този период икономическото развитие се влошава, социалното напрежение ескалира и има разместване на пластовете в парламента, политологът не изключва и провеждането на президентски и предсрочни парламентарни избори  по формулата „две в едно“.

В коментар за процесите в Движението за права и свободи специалистът по политически мениджмънт заяви, че процесът на еманципация на бившия лидер на ДПС Лютви Местан от почетния председател на движението Ахмед Доган е протекъл със сигурната подкрепа на Република Турция. “Ако Местан можеше да нанесе тежък удар на ДПС – вече щяхме да виждаме първите индикации за това”, смята Димитър Ганев.

Политическият анализатор очаква нов тип и модел на лидерство на Движението за права и свободи. Според него е вероятно начело на партията да бъде поставен слаб председател с не много силни позиции сред структурите и в ръководството, който е много по-лесно манипулируем. Пример за такъв тип лидерство според Ганев би била депутатът в Европейския парламент Филиз Хюсменова.

Политологът отбеляза, че в последните седмици българският министър-председател Бойко Борисов е бил принуден да вземе страна по отношение на събитията, свързани с Движението за права и свободи. Според Ганев премиерът не се е поддал на натиска от Давудоглу и Ердоган и, без да взема категорично страна публично, всъщност е застанал зад Доган и новото ръководство и по тази причина не е сериозно да се очаква ДПС да засили опозиционните си действия.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари