Росен Христов: Ще търсим най-евтиния газ, за да бъде цената поносима за битовите потребители

0
Служебният енергиен министър подчерта, че кризата с газа не е заради недостига, а е заради липсата на инфраструктура
Служебният енергиен министър подчерта, че кризата с газа не е заради недостига, а е заради липсата на инфраструктура Видео: bTV

Служебният енергиен министър подчерта, че кризата с газа не е заради недостига, а е заради липсата на инфраструктура

"Парламентът не гласува компенсациите за газ за битовите потребители. Това, което ние можем да направим е да търсим най-евтиния газ, така, че цената за потребителите да бъде поносима", заяви пред bTV служебният енергиен министър Росен Христов.

Той коментира и решението на КЕВР за поевтиняване от днес на природния газ с 31%, което означава малко над 124 лв. за мегаватчас.

Цените на газа на световно ниво нараснаха, но това е изключително добра цена на фона на европейския пазар”, каза Христов.

Според него този спад на цената може да се отрази и на потребителите.

В последните месеци нивото на инфлация се забави значително. Това до голяма степен се дължи на контролът на цените на горивата, които са най-ниските в Европа, ниската цена на газ и субсидирането на цената на тока”, добави Христов.

Той подчерта, че кризата с газа не е заради недостига, а е заради липсата на инфраструктура.

Тези интерконектори са ключови, за да може да диверсифицираме доставките и да имаме достъп до европейските пазари. Ние успяхме да осигурим терминали и в Гърция, а може би най-ключовото ни постижение е договорът с “Боташ”, където осигурихме терминали в Турция за 13 години. Благодарение на това ние в момента можем да договаряме с международни доставчици дългосрочни договори на газ. С тези интерконектори ще можем да изнасяме газ за Европа”, каза Христов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари