Ромите празнуват Банго Васил

1
Според легендите Банго Васил е спасил ромския род от удавяне в бушуващото море
Според легендите Банго Васил е спасил ромския род от удавяне в бушуващото море Снимка: БНР

Според легендите Банго Васил е спасил ромския род от удавяне в бушуващото море

На 14 януари ромите празнуват Нова година.

Един от най-големите и най-почитаните празници, които празнуват всички роми е Василица или Банго Васил (куцият Васил), отбелязван на 14 януари. Този празник трае два или три дни, като навечерието му е Бъдни вечер, първият ден е Василица, вторият - Банко Васил, а третият “патерицата”. Бъдни вечер е семеен празник с постни ястия, обреден кравай “боговица”, който се разчупва и се изяжда от всички. На Василица сутринта децата обикалят комшийските къщи и сурвакат за здраве, за благополучие, за късмет, за плодородие.

Според легендите Банго Васил е защитник на ромите. Смята се, че той спасил ромския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да ги погълнат, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Те се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава циганите почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Повсеместно срещано е коленето на “курбан” за Банго Васил - най-често това е гъска. Тя се пече пълнена с ориз, но не се изяжда наведнъж, за да може от месото да се даде и на гостите, които ще дойдат.

На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Като цяло празничните дни се свързват главно с взаимни гостувания на близки и приятели (на първо място на кръстниците), съпроводени с богати трапези и веселби.

Въпреки различните групови и регионални варианти, в основни линии същността на празника е сходна при различните ромски общности.

Интерес представлява обичаят с превъплъщаването в ролята на пратеник на Банго Васил. С влизането си в къщата се провиква: „Васили авалъ“ – „Васил дойде“ и хвърля житото и ориза. Децата събират колкото се може повече от него, защото това е късметът, който Свети Васил им носи. После започва сурвакането, като първо главата на семейството (пратеника на Свети Васил) сурвака всички за здраве и късмет. Всичко това се прави с особена тържественост, защото се вярва, че носи плодородие, щастие и късмет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Асан
    Честит национален празник на всичкото братя леефскари!
  • 9
    4
    Въпрос
    Ромите работят ли, плащат ли данъци, децата им учат ли! Получават помощи от нашите данъци ли? По времето на соца а не работиш, а те пращат в бюрото по труда, а научаваш професия в строителни войски. А днес: пей сърце, държавата те храни, а ти?
  • 3
    3
    Честито
    И на оня ококорения педраз, Асан бангоВасилев!
  • 6
    2
    Честит Празник
    Честит празник на гласоподавателите на ПП"ГЕРБ".Нека тази година им донесе здраве,късмет и нови предсрочни избори.Нека другаря Нунев обърне повече внимание на сеойте си хора.Късмет и радост желаем братя роми и гербаджии.
  • 6
    1
    Банго Бенчо
    Честит празник на русенци. Банга Всрасилена и тя празнува
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари