Роми желаят да станат градинари

0
„Не искаме помощи, имаме земя и желание за труд, трябва ни само помощ"
„Не искаме помощи, имаме земя и желание за труд, трябва ни само помощ"

Жителите на монтанското село Долни Цибър искат от министър-председателя Бойко Борисов и парламента да им помогнат да се заемат с градинарство, за да хранят семействата си.

Не искаме помощи, имаме земя и желание за труд, трябва ни само помощ, за да засадим и приберем реколтата“, заяви кметът Камен Димитров.

В Долни Цибър край Дунав живеят около 1700 души, предимно роми. Повечето от тях са безработни, но пращат редовно децата си на училище и доста от младежите завършват висше образование, пише Труд.

Миналата пролет с помощта на общината във Вълчедръм и дарения ромите разораха 40 декара земя, засадиха зеленчуци и прибраха 12 тона домати, 10 тона лук и 10 тона картофи. Продуктите бяха раздадени безплатно на всички семейства в Цибър, на детската градина и социалния дом в общината. Сега ромите искат да увеличат градините си на 70 декара и да разкрият 80 работни места.

Искаме социалното министерство да ни отпусне поне 40 места по програми, още толкова са обещали и от общината. Но засега държавата не ни подкрепя. Излиза, че пари за помощи има, а за труд - не“, коментират ромите.

Кметът Камен Димитров заяви, че хората готвят писмо до премиера и парламента, в което настояват да им помогнат сами да изработят хляба си.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари