Родопчанин, гастербайтер в Германия: Около 5000 евро ще ми излезе ваканцията в България

3
Започна голямото харчене в Родопите
Започна голямото харчене в Родопите

Започна голямото харчене в Родопите

Стартира сезонът на гурбетчийските отпуски. Регионът се пълни с прибиращи се от чужбина, а това се усеща вече и по оборотите на заведения, магазини, казина.

Около 5000 евро ще ми излезе ваканцията. В сметката влиза лек ремонт на жилището, вилата, нови електроуреди, техника, почивка на цялото семейство. Толкова за месец, месец и половина. Сериозните инвестиции вече сме ги направили. Преди ваканцията гълташе около 3 000 евро, но вече не е така. От месеци животът в България не спира да поскъпва, всичко се вдига“, коментира работещ по строителните бригади в Германия жител на региона, пише вестник "Родопи voice". Планира да си е у дома докъм края на август.

Много пари се харчат, но когато си с близките хора това няма значение. Те парите си заминават целогодишно. Всеки месец се пращат, заделят се. Спестяванията отиват за недвижима собственост, изграждане на къща и т.н.“, разказва друг роден гастарбайтер.

Почти няма семейство в региона, в което поне един от членовете да не е бил или е към момента зад граница.

По последни данни за 2022-ра година на Евростат, броят на българите, които са регистрирани и живеят официално в страни от ЕС, е 861 054 души. В Германия са най-много - 390 021. В най-голяма степен са концентрирани в областта на Северен Рейн-Вестфалия. Тази област е един от символите на немската промишленост и логично най-много от българите са концентрирани там.

116 843 са нашенците в Испания, според европейската статистика. Този брой обаче се предполага, че е далеч по-голям.

69 550 пък живеят и работят в Гърция, а 49 205 в Италия. Нашенците, според Евростат, в Нидерландия са 47 699.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    джони
    Дреме ми на патката.
  • 4
    2
    До 1
    Може да е дошъл с харема....
  • 2
    1
    ..........
    Вие какво искате?Всичко,което изреди да ти излезе 2000 лева ли?Многочленно семейство,почивка,ремонти,електроуреди и т.н..Човек трябва да благодари на шанса си,че печели в чужбина.А вие пак недоволни!!!!!Ами приберете се и гледайте тютюн!!!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари