Родители, внимавайте: Снимките на децата са само за вас!

1
Разследващ екип от журналисти на предаването „Панорама“ на обществено-правната мрежа ARD и на Северногерманското радио NDR е проучил стотици хиляди такива снимки в различни интернет сайтове
Разследващ екип от журналисти на предаването „Панорама“ на обществено-правната мрежа ARD и на Северногерманското радио NDR е проучил стотици хиляди такива снимки в различни интернет сайтове

Родителите дори не подозират къде се озовават миловидните детски снимки от плажа, които те пускат в социалните медии

 Педофили масово крадат такива снимки от частни профили и ги качват на сайтове с детска порнография, алармира Дойче Веле. 

Разследванията са на предаването „Панорама“ на германската обществена телевизия ARD и на Северногерманското радио NDR. Снимка от плажа, от детската площадка или пък селфи от последната тренировка по футбол – за много деца, младежи и родители е напълно нормално да споделят тези хубави моменти в социалните мрежи. Но за точно такива безобидни снимки дебнат в мрежата хора с педофилски наклонности.

Разследващ екип от журналисти на предаването „Панорама“ на обществено-правната мрежа ARD и на Северногерманското радио NDR е проучил стотици хиляди такива снимки в различни интернет сайтове.

Журналисти са успели да установят, че всяка четвърта снимка на една от най-големите нелегални платформи за педофилско съдържание е била взета от Фейсбук или Инстаграм. Това е станало възможно, защото двете социални мрежи съхраняват мета данните на всяка отделна снимка.

Процентът на крадените снимки е огромен

Те се запазват включително и когато дадено съдържание се препубликува на друго място без изменение. Но някои потребители умишлено заличават мета данните, затова експертите смятат, че делът на тези крадени снимки реално е много по-висок. Така например групата разследващи журналисти се натъкнала също и на съдържания, свалени от други платформи, като YouTube, TikTok и WhatsApp. Във форумите за детска порнография в тъй наречения Даркнет има подкатегории, например „Non Nude“ (не голи). Сред тях репортерите са установили и много снимки на германски деца.

На едно такова видео, например, се вижда невинна игра на криеница между две момченца. Под него потребители развихрят фантазиите си и постват коментари за анален секс, а един от тях пише, че щял да ги превърне в секс-роби. Друг случай касае 979 снимки и 105 видеа, откраднати от Инстаграм-профила на 9-годишно момче, които са били качени в сайт за детска порнография. След като научили за това, шокираните родители на детето незабавно изтрили голяма част профилите си в социалните мрежи.

Разкритията показват още как родители и деца неволно помагат на педофили да се сдобиват с нови и нови снимки. Защото който качва подобно съдържание във форумите за детска порнография, след като например ги е откраднал от социалните мрежи, бива възнаграждаван със снимки от други потребители. В тези форуми не се заплаща с пари, а с ново съдържание - други снимки или видеа.

Драстичен е например случаят с руската платформа „imgsrc.ru“, в която разследващите журналисти са се натъкнали в категорията „Kids“ с над 3 милиона снимки, повечето от които очевидно са крадени. Установено е било още, че досега те са били кликвани над 14 милиарда пъти – много повече, отколкото снимките от всички останали категории – например природа, автомобили и градски пейзажи. Веднъж качени в интернет, тези снимки остават там завинаги, предупреждава германският експерт Андреас Линк. Репортерите са открили и няколко случая на копирани от лични профили в социалните мрежи снимки, които не са достъпни за широката публика. Които може да означава, че приятели или последователи на жертвите копират без тяхно знание тези снимки.

Отговорността на родителите

На запитване на предаването „Панорама“ от Фейсбук и Инстаграм са се позовали на личната сфера: родителите сами решават за кого да бъдат достъпни снимките, които те качват в мрежата. Освен това разкриването на каквато и да е информация за потребителите противоречи на правилата, а самите администратори разполагат с технология за активно разпознаване на съдържания с голота или насилие срещу деца още при тяхното качване на съответната платформа. От YouTube пък уверяват, че усилено инвестират в технология, която да осигурява възможно най-добрата защита на деца и семействата им.

Разследващите органи обаче много рядко се задействат заради откраднати от педофили снимки, които се появяват на сайтове за детска порнография. Това е така, защото такива съдържания всъщност не представляват детска порнография и не са наказуемо деяние. Наказуеми обаче могат да бъдат коментарите под тях, например когато по адрес на децата се правят сексуални намеци, казва пред „Панорама“ Юлия Бусвайлер, прокурор от Службата за борба с престъпността в интернет. Освен това потърпевшите могат да подадат иск срещу извършителите, но проблемът е в това, че много от родителите изобщо не знаят, че техните снимки са откраднати и качени в някакви платформи. Затова най-добре можем да защитим децата си, като не качваме никакви техни снимки в мрежата, казва прокурор Бусвайлер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари