Родители ще подписват медицинските бележки на учениците

0
Снабдяването с подобни документи е доста лесно
Снабдяването с подобни документи е доста лесно

Медицинските бележки, които учениците получават от личните си лекари за извиняване на отсъствията им от училище, занапред ще трябва да се потвърждават и от родителите.

Майките и бащите освен това вече трябва да бъдат уведомявани от педагозите след всеки 3 неизвинени отсъствия на детето им. Това показва по-детайлният прочит на проектонаредбата за приобщаващото образование, представена от МОН за обществено обсъждане, информира Вестник СЕГА.

В момента ученик може да отсъства от уроци в клас по уважителни причини след представяне на медицинска бележка. Всеобщо известно е обаче, че снабдяването с подобни документи е доста лесно, а някои от по-големите ученици дори са превърнали това в търговия. Затова от МОН предлагат от новата учебна 2016/17 г., медицинският документ задължително да бъде придружен от писмено потвърждение от родителя, за да се признаят отсъствията на детето му за извинени. Много училища и сега прилагат такава мярка.

Другите новости в наредбата са свързани с реда за определяне на наказанията за учениците. Занапред всяко училище ще може да прецени при колко на брой неизвинени отсъствия да изключи свой ученик. В момента това може да стане при над 15 неизвинени отсъствия, като тази възможност е запазена и в новите разпоредби, но всяко школо ще може да я промени чрез правилника си.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари